Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Una nova Constitució per a Catalunya

|

- Publicitat -

Avui el jutge Santiago Vidal ha presentat el que podríem qualificar com a esborrany del divertimento de nova Constitució catalana. Divertimento perquè és una iniciativa personal que ha emprès amb un grup de juristes, i esborrany, perquè és un text participatiu que està obert a les esmenes de la ciutadania a través del portar unanovaconstitucio.cat.
 

Allà hi trobaran tot l’articulat on es defineixen els trets principals del que hauria de ser la Catalunya independent, segons aquest grup de juristes. Des de la part més essencial, com ara la definició de la Senyera i el ‘Els Segadors’ com a bandera i himne, l’oficialitat del català i la cooficialitat del castellà, i l’oficialitat de l’aranès a la Vall d’Aran, la capitalitat de Barcelona, i tot l’apartat de funcionament i drets, com per exemple la proposta que les legislatures durin cinc anys, la prohibició de la poligàmia, i un llarg etcètera d’articles que componen un text lleuger adaptat als nous temps.
 

Publicitat

Com sempre, hi ha qui ha començat a veure ombres en tot aquest procés. És Santiago Vidal un xic pretensiós? Busca el protagonisme? És oportunista? Cal realment que hi hagi un procés d’esmenes on qualsevol, hi pugui dir la seva, sigui quina sigui la seva formació en el tema?
 

D’opinions i gustos hi ha per a tothom, el que és ben cert és que qui ha vist més ombres que clarianes ha estat l’Estat espanyol i la seva branca judicial. Concretament, el poder judicial espanyol demana la pena capital pel jutge, és a dir, que l’expulsin de la carrera judicial de forma definitiva. Una notícia que es va filtrar ahir i a la que el jutge Vidal hi ha respost amb un desig: “Tinc un somni. Veuré el naixement de la república catalana exercint com a jutge”.
 

Per què un ciutadà que té per professió la de jutge no pot permetre’s aquest divertimento? La persecució que ha iniciat Espanya contra aquest jutge, com va fer amb els jutges catalans que s’havien apropat al sobiranisme, no respon a criteris democràtics i dóna comptes de quina és la salut d’aquest Estat. El jutge Vidal ha estat avui rebut pel públic a crits d’independència, com a mostra d’afecte i suport ja que, com hem dit, podria ser inhabilitat per la justícia espanyola. I qui jutja la justícia mesetària? Prenguin nota, perquè el 27 de setembre serem nosaltres els qui dictarem sentència a l’Estat espanyol.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut