Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La marxa de la por

|

- Publicitat -

Rarament una formació política convoca una manifestació on no accepta entitats que s'hi adhereixin. Rarament, perquè amb la crisi de confiança del poble cap als partits cap s'atreviria a fer-ho. Podemos, però, no es vol erigir com un més, sinó com la medicina a tots els altres sense distinció, com la revolució, i molta gent s'hi ha aferrat. La marxa que ha organitzat a Madrid és fruit, doncs, de l'autoconfiança, i respon a la necessitat de fer una precampanya llarga, però sobretot de fer por. Por als partits tradicionals, i por a l'altra revolució: la catalana. I ho han aconseguit?

Com a mínim, no més de la que ja donaven. Els membres de Podemos són més de 250.000, només darrere del PP (que passa dels 800.000), així que les xifres estimades d'assistents a la manifestació, de cent a tres-cents mil, no superen el llistó de militants ni el de vots (1,2 milions a les eleccions europees). El bipartit popular-socialista ja fa mesos que estan intranquils, i no ho estaran més a partir d'aquest dissabte -unes enquestes internes del PP fetes públiques aquest cap de setmana donen encara la primera força als de Rajoy. Pel que fa a l'independentisme català, amb un suport al carrer d'1,8 milions sobre 7,5 de població, tampoc s'espanta en excés. De moment en suport proporcional no es poden comparar una i l'altra encara, però la revolució espanyola podria menjar-se en temps rècord la catalana aquest 2015. L'amenaça és latent.

Publicitat

Mentrestant, de manera molt insistent, Iniciativa s'intenta canviar-se de revolució, de la catalana a l'espanyola, ja que ha plantejat de nou una confluència entre ells, el partit de Pablo Iglesias i la CUP. Ara bé, és una oferta il·lusa, ja que intenta posar en comú dues formacions que treballen per canviar-ho tot, però de maneres totalment diferents. “A Podem hi cap tothom, des de la gent del Sí-Sí, fins la del No, passant pel Sí-No”, pregonen els quadres catalans de la nova formació, amb l'ambició d'arrossegar a tothom (com també fan a Espanya), però quina credibilitat tenen? Ja diuen aquest missatge també arreu de l'Estat? Marc Bertomeu ha criticat durament CiU i ERC aquest diumenge: els substituiran per fer la independència a Catalunya? Encara que Iniciativa faci veure que s'empassa el missatge messiànic dels de Podemos, per ser rescatada del més que possible naufragi, les revolucions espanyola i catalana no semblen compatibles. Amb tot, què passaria si a les acaballes de l'any les dues revolucions fossin al poder a sengles parlaments? Seria un escenari fascinant, sobretot per saber com acontentaria Pablo Iglesias tant als del Sí-Sí, els del Sí-No i els del No.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut