Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La covardia es paga cara

|

- Publicitat -

Accelerar i reforçar la causa de la fiscalia estatal contra el president Mas, Ortega i Rigau pel 9N, són les intencions de l'Estat espanyol després de nomenar un nou magistrat de suport per a realitzar aquesta tasca específica. Espanya segueix fent feina ara que sembla que torna a agafar la paella pel mànec després que Catalunya deixés passar el primer tren directe cap a la independència quan tenia tot el clam popular a favor per celebrar eleccions anticipades d’aquí a un mes i deixar el país a les portes d'una DUI. Si el 27S no passa res, tot seran plors i excuses.
 

Espanya també ha dit que impugnarà les noves ambaixades que la Generalitat té previstes crear a Roma i Viena. El PP ha acompanyat aquest anunci de la impugnació dels pressupostos autonòmics, que ara es retardaran un mes. Amb un to descortès, aquesta formació ha intentat traslladar al Parlament de Catalunya el clima de crispació que es viu normalment al Congrés, quan ha increpat reiteradament a la consellera Rigau amb el malnom “consejera condenada” (per la causa del 9N), i que ha irritat a l’afectada, a més de provocar la marxa dels diputats d'ERC de l'hemicicle cridant al PP “ja n'hi ha prou!”. La consellera d'Ensenyament està omplint titulars aquests dies a per les reformes que vol introduir com a tallafocs de la llei Wert, la qual cosa incomoda al PP, que respon amb insults i provocacions gratuïtes.
 

Publicitat

A tot això ha tornat a aparèixer l'ANC en escena. L'entitat més influent dels darrers anys a Catalunya ha anunciat que torna a endegar la maquinària per tornar a preparar un 11S massiu però amb un caire molt més polític. L'entitat que lidera Carme Forcadell anuncia en un comunicat intern que aquesta serà la darrera i la definitiva. El gran risc d'aquest discurs, és que la de l'any passat ja havia de ser la definitiva. Aquesta idea pot ser terrible de cara a la mobilització que pugui organitzar l'entitat, ara que poc a poc comença a pesar sobre l'imaginari col·lectiu el desgast de tants mesos de procés sense resultats definitius ni gaire palpables en quant a avenços nacionals. Si CiU, ERC i CUP no van ser capaços de fer el que s'havia de fer un cop es va impugnar el 9N original, o després amb els resultats del nou 9N a la mà, quina garantia se li pot donar a la gent que passat el 27S això serà diferent?
 

Caldrà que la gent mantingui la il·lusió en aquesta revolució catalana, l'única solució encara possible malgrat l'ascens de les forces populistes en el context polític espanyol. Avui el CIS torna a certificar una caiguda de CiU i ERC en intenció de vot, molt acusada en el cas d'Esquerra, que indica que no s'estan fent bé les coses. La mostra que s'ha utilitzat, però, és molt petita. Cal que les forces polítiques catalanes tornin a oferir un projecte, uns passos clars i a partir d'ara uns resultats en forma d'avenços notables pel que fa a les estructures d'Estat, sinó, la desmotivació s'anirà traduint en desmobilització.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut