Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

99 dies per la història

|

- Publicitat -

El 24 de maig se celebraran les eleccions municipals més importants de la història a Catalunya des de 1931. Els municipis catalans tindran l’oportunitat de triar un nou govern municipal, essent conscients que la missió que s’encomanarà als nous ens resultants pot tenir un abast nacional, que tindrà l’epicentre a Barcelona.
 

El candidat d’Esquerra Republicana per aquesta ciutat, Alfred Bosch, ha traslladat avui aquesta reflexió afegint que si hi ha una majoria republicana als consistoris el 24M, es posaran les bases per poder tornar a proclamar la República Catalana el 27S. ERC es proposa aconseguir la xifra de 2.000 regidors a tot el territori presentant més de 700 candidatures. La il·lusió és gran, però el repte i els competidors són gegantins pels partits de voluntat independentista.
 

Publicitat

Un dels nous competidors que aquests es trobaran, és l’amalgama de partits en què s’ha transformat Guanyem Barcelona, ara Barcelona en Comú –recordin que la marca ‘Guanyem’ va ser registrada per un particular-, Ada Colau, Podemos, ICV, Procés Consstituent… el partit ha nascut amb la voluntat de recollir el desànim popular i l’onada de simpatia i expectatives electorals que ha generat Podemos, catalitzant-ho a través d’Ada Colau. Malgrat el propòsit de regeneració, i de néixer “per fer fora Trias”, el procés de primàries per triar els candidats que han iniciat no comença bé: en lloc de fer primàries amb el sistema de llistes obertes com s’esperava, es triaran equips que podran arribar fins a les vint persones; una representació teatral perquè Ada Colau encapçali un equip amb les persones i en l’ordre que hagi confeccionat ella mateixa. L’equip ocuparia els primers 20 llocs de la llista -no es preveu que cap partit arribi a tants regidors. On és la participació aquí?
 

Per altra banda, veurem com acaba la pugna entra CDC i UDC. A la majoria de llocs hi ha un acord tancat de fa mesos, i un cert fair play entre totes dues formacions per no iniciar una guerra oberta abans de les municipals, excepte a llocs com a Vic. Saben que poden patir i és per això que la crisi d’aquesta setmana al Congreso no anirà a més. És trencarà la federació pel 27S? Ja portem més de dos anys amb la mateixa cançoneta i, de moment, no hi ha pressa per trencar res, malgrat la tensió latent. Avui Espadaler deia que el seu partit no pensa ser un simple apèndix d’un acord programàtic entre CDC i ERC. Probablement no tinguin més remei que ser-ho si volen accedir al poder en el futur.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut