Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El nou despertar català

|

- Publicitat -

Carme Forcadell deia avui en un article a El Punt Avui que tenim 227 dies per incrementar el vot independentista. Es referia, naturalment, al 27S. L'objectiu que es planteja l'ANC ara és combatre el desànim i reactivar la ciutadania deixant enrere aquesta parada tècnica del procés. Ahir el president Mas traçava un pla, com va explicar en Guifré, per arribar-hi amb la feina feta. Avui Oriol Junqueras ha tornat a instar al president a deixar pas a ERC al govern per a tirar endavant la Hisenda pròpia i la Seguretat Social catalana. El president ha respost que ja van tenir la seva oportunitat a l’inici de legislatura, quan els ho van oferir ells i, segons CiU, era el moment adequat. A set mesos de les plebiscitàries, i amb Unió en contra, difícilment aquesta incorporació al govern es produirà.
 

No és primera vegada que ERC s’ofereix a entrar el govern per ‘blindar’ algun dels passos d’aquest procés. Junqueras es va oferir reiteradament quan el president va convocar el 9N com a garantia per assegurar-lo. Tothom sap com va acabar aquesta història. Ara, tres mesos més tard, la sintonia entre tots dos actors polítics sembla haver millorat i s’ha obert una nova escletxa de confiança per a tirar endavant el procés. D’alguna manera, la política no deixa de ser un ‘Dragon Khan’: fa un mes tothom estava content de la sintonia entre tots dos partits pel pacte del 27S, unes setmanes després els tertulians propers a CiU bramaven perquè ERC havia votat favorablement per la compareixença de Mas a la Comissió Pujol, i ara tothom sembla estar més calmat.
 

Publicitat

El proper objectiu abans del setembre són les eleccions municipals, i els partits sobiranistes són els favorits per guanyar-les. Els partits s’ho prenen com una primera volta de les plebiscitàries (ja es va dir per justificar el nou 9N), però el cert és que aquesta vegada la transcendència d’aquests comicis és real. Si els partits independentistes obtenen majories al gruix de les places de ciutats i viles del Principat, el país estarà preparat per suportar l’actualització de la Catalunya autonòmica a la Catalunya estat. El sobiranisme es va reactivant poc a poc a menys de cent dies per a les municipals. Malgrat restin encara 227 dies pel 27 de setembre, pensin que un cop passat el maig tot es tornarà a accelerar de cop: resultats municipals, constitució dels nous governs, la concreció del full de ruta, la dissolució del Parlament, l’11S i la campanya electoral. I entremig de tot això, les actuacions de l’Estat i la Fiscalia contra el president Mas, Ortega, Rigau, el jutge Vidal… Preparin-se.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut