Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

La DUI, promesa

|

- Publicitat -

“Com a govern no descartem qualsevol mitjà a fi de complir amb el compromís i el mandat rebut pels ciutadans catalans”. Són paraules del secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana. Es refereix a un escenari post-eleccions del 27S en què els electors escullin una majoria independentista. Espera una negociació amb Espanya, tot i que recorda la intransigència reiterada fins ara. Així doncs, en cas contrari no descarta la declaració unilateral d'independència. És a dir, si el 27S hi ha 68 diputats o més que defensen la plena sobirania, en un 100% dels casos d'alguna manera o altra en els propers anys el somni de molts es farà realitat. És el missatge que dóna Albinyana, que encara està molt lluny de consolidar-se no només a l'estranger, sinó també a casa. Sí, encara falta el full de ruta compartit, si no això no és creïble.

En tot cas, Albinyana ha fet les declaracions al diari The Scotsman, que de ben segur seguirà amb expectació les eleccions al parlament britànic d'aquí a dos mesos i mig. La majoria no serà clara i segurament hi haurà la necessitat de coalicions entre els Conservadors, Laboristes, UKIP (els euroescèpitcs ultradretans), els Liberals i un partit sorpresa: el Scottish National Party. Des del referèndum de fa 5 mesos, la formació que ara lidera Nicola Sturgeon ha quadruplicat els militants i les enquestes li donen una quarantena de diputats a Westminster dels 59 disponibles, quan ara només en tenen sis.

Publicitat

La successora d'Alex Salmond ha deixat per uns mesos la independència en un segon pla (ja que per molts escons que treguin, no són uns comicis decisius per a aquesta causa) i s'ha apropat al discurs progressista dels laboristes. Intenten així menjar-se el seu espai polític, ja que Escòcia està molesta amb els laboristes per l'aliança fèrria que van forçar amb els seus arxienemics conservadors -sobretot amb la ja cèlebre promesa de transferència de competències a una setmana del 18-S- per obtenir el No en el plebiscit. Alguns opinadors veuen intencions dels nacionalistes escocesos de formar coalició amb l'esquerra oficial britànica (impossible fer-ho amb els Tories de David Cameron), però això probablement seria l'enterrament del SNP i de l'anhel independentista durant uns anys. Si els laboristes ara estan molt mal vistos a Edinburg, ningú no entendria que hi pactessin, i més amb el flac favor que van fer a la majoria de votants del SNP quan l'any passat van ajudar tan matusserament a la victòria dels unionistes.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut