Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Molt Alta Tensió entre Mas i Rajoy

|

- Publicitat -

La inauguració de la línia de Molt Alta Tensió ha portat al retrobament entre Artur Mas i Mariano Rajoy després de set mesos -molt intensos- sense veure's. La coincidència no ha estat més que una anècdota, ja que no han passat de la salutació i els comentaris protocol·laris sense cap més transcendència. Després de mil i una negatives espanyoles a facilitar un referèndum català i havent imputat el president de la Generalitat, els dos caps de govern ja no tenen res més a dir-se. El 2013, i fins i tot bona part de 2014, eren els anys del diàleg. Ara ja s'ha acabat. Tot i que Mas podria fer un enèsim gest de voluntat de parlar, realment ningú espera una reactivació de converses. Res a tractar.

La propera reunió que han de celebrar un president català i un d'espanyol ja ha de ser amb la independència sobre la taula després del 27S, sempre i quan s'aconsegueixi la majoria al Parlament. Si el resident de La Moncloa continua amb la mateixa intransigència com fins ara, la via unilateral està servida, si hem de fer cas del secretari d'afers exteriors català. En aquell moment, els espanyols s'adonaran de l'error estratègic gravíssim i clamorós de Rajoy durant els anys 2012-2015, quan només ha intentat posar traves judicials al procés però no ha mogut un dit per posar-hi remei en el fons. El preu que pot pagar l'Estat serà gran. Això no obstant, aquesta hipotètica reunió entre caps d'executiu a finals d'any potser és entre Mas i Rajoy, com entre Mas i Pablo Iglesias, com entre Junqueras i Rajoy, Junqueras i Iglesias, o cap d'aquests quatre protagonistes. Qui sap?

Publicitat

En qualsevol cas, potser un canvi de rumb per part espanyol ja és massa tard havent-se celebrat els comicis catalans, però si algú creu que el líder popular encara pot fer un tomb, només cal sentir el missatge amb tanta càrrega elèctrica que ha deixat anar avui: “l'ideal europeu d'enderrocar fronteres naturals enlloc d'erigir-ne d'artificials”.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut