Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Embolica que fa fort

|

- Publicitat -

Amb la maquinària electoral en marxa, els partits ja comencen a encarar les municipals amb mítings plens de declaracions de més a menys demagògiques. Sánchez-Camacho diu que l’independentisme és l’impost més alt que han de suportar els catalans, i Artur Mas respon a les declaracions d’ahir de Rajoy dient que “a Catalunya li interessa desconnectar de l’Estat espanyol”. Amb el sobiranisme començant a reactivar-se lentament després de l’oportunitat perduda el gener però, el panorama que es trobarà és sensiblement diferent al que va conèixer la vigília del 10N.
 

L’aparició de la mediàtica Ada Colau a Barcelona posa en greu risc la suma del sobiranisme a la capital de Catalunya. Ja han començat a sortir enquestes que donen una representació alta a Barcelona en Comú, i fa inviable la suma CiU+ERC. La situació no hauria d’arribar al drama: aquestes dues formacions avui ja no sumaven a la capital. És per això que l’única cosa a la que pot aspirar CiU és a rebre el suport republicà per a seguir governant en minoria, però això no atorga una majoria independentista automàticament al ple. El creixement dels republicans –amb problemes interns a Barcelona-, malgrat l’efecte Bosch, podria arribar a ser més limitat del que es preveia, ja que Colau aglutinarà la gran majoria del vot d’esquerres, incloent també bona part del de la CUP –que encara no ha definit el candidat potent.
 

Publicitat

Els partits a nivell nacional segueixen treballant per reforçar-se de cara al maig amb l’ull posat al setembre. Un d’ells és Unió, que encara no se sap què vol ser passat l’estiu. Avui al Consell Nacional han optat per seguir marejant la perdiu. Els democristians opten per realitzar una consulta a l’estil ICV sobre quina postura hauria de defensar el partit, malgrat que no han concretat ni què preguntaran ni quan. Que Catalunya no hagi pogut fer –encara- el pas definitiu a causa de la resta que provoca la indefinició d’aquests dos partits és lamentable, i l’espera angoixa i desmobilitza la gent. Caldrà veure si finalment es concreten les afirmacions de Marta Rovira (ERC), que ahir deia que el full de ruta està pràcticament acordat i que d’aquí a poc en tindrem notícies.

 
Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut