Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Vostès tenen un problema…

|

- Publicitat -

“Vostès tenen un problema, i aquest problema es diu 3%”. Aquesta antològica frase del president Pasqual Maragall ha complert avui 10 anys. En un debat tens al Parlament entre un PSC majoritari i una CiU rancorosa recorrent la travessia del desert amb Artur Mas com a líder de l’oposició, el debat polític va entrar en el perillós terreny personal. “Vostè ha perdut completament els papers” li va respondre el futur president de la Generalitat.
 

Deu anys després, CiU torna a estar al capdavant del Govern de Catalunya amb Mas liderant un procés independentista, i una caricatura rància del PSC ha caigut en l’ostracisme, tot just després de carregar-se Maragall i deixar el partit en mans de l’espanyolisme. Qui segueix on era és Josep Antoni Duran i Lleida, que sembla no haver percebut el canvi dels signes del temps i ha tornat a avisar al president espanyol, Mariano Rajoy, que si no fa cap proposta per a Catalunya es pot trobar amb una Declaració Unilateral d’Independència provinent del parlament del Principat. El 16 d’octubre de 2013, el mateix Duran ja va sorprendre a tothom quan va treure per primer cop la DUI per suplicar al Congrés espanyol alguna engruna on poder-se agafar. El líder d’UDC ha fet un discurs molt allunyat del de Mas, i ha tornat a posar en evidència que el principal problema de CiU, deu anys després, és la llosa Duran.
 

Publicitat

El fet és que gairebé un any i mig després, el procés ha avançat però Catalunya segueix encallada a l’àrea gran buscant un remat que es complica. Avui ha començat el ‘Debate sobre Estado de la Nación’ al Congrés espanyol, amb el discurs inaugural de Rajoy que ha venut optimisme i unitat d’Espanya. La cambra s’ha tornat a transformar en el tradicional galliner de les grans ocasions amb la rèplica del PSOE i les desqualificacions poc edificants entre els dos partits grans, a l’espera de com queda tot a les eleccions de finals d’any.
 

Tornant a Catalunya, l’actualitat segueix eclipsada per l’extensa compareixença d’ahir de Jordi Pujol Ferrusola, de qui ningú s’esperava que donés tantes explicacions i deixés en evidència, no sense fanfarroneria, als diputats que l’interrogaven. El primogènit del clan va aconseguir desviar mínimament l’atenció amb molts arguments i va aprofitar per estirar una mica de la manta i tornar el torpede a la línia de flotació del PP en forma de CD amb la famosa conversa íntegra de La Camarga, entre Alícia Sánchez-Camacho i Victòria Álvarez, la seva exnòvia. El CD ara està en mans del president de la comissió, David Fernández, que ha dit que el vol escoltar bé i després el farà arribar a la presidenta del Parlament que convocarà la comissió de matèries secretes per decidir quin ús es fa d’aquest document. L’any es comença a animar.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut