Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

“El que no és lícit per la llei, ho fa lícit la necessitat”

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional ha perpetrat aquest dimarts l'enèsima humiliació a Catalunya, anul·lant definitivament el moll de l'os de la llei de consultes aprovada pel Parlament i la totalitat del decret de convocatòria del 9N original. Un fet no tan dolorós com altres sentències, ja que era evident que l'Alt Tribunal no faria un gir de guió surrealista per aprovar la votació ara. A més, ni totes les forces de l'Estat juntes van poder evitar la celebració d'una consulta el 9 de novembre on 2,3 milions de persones van parlar. En tot cas, la decisió dels dotze famosos jutges acaba de confirmar que l'única via per organitzar una mena de referèndum d'autodeterminació vinculant és mitjançant les eleccions del 27 de setembre. Algú té una alternativa millor? Esperar l'arribada del messies Pablo Iglesias?

Correcte, Mariano Rajoy. Correcte, amics del TC. La Constitució Espanyola no permet referèndums autonòmics, però… Amb tota la seva formació, trajectòria i bagatge, no coneixen l'antic aforisme jurídic 'Quod non licitum est in lege, necessitas facit licitum'? O el que és el mateix: 'El que no és lícit per la llei, ho fa lícit la necessitat'. No s'adonen de la necessitat, i no veuen que si no s'adapta la legalitat per a satisfer-la, Catalunya trepitjarà més fort i la posició espanyola cada vegada serà més feble, i menys justificable a nivell internacional. De moment les grans potències han tapat bé les vergonyes de l'Estat, però arribarà un moment que els serà impossible fer-ho. Les topades Catalunya-Espanya cada vegada seran més grans.

Publicitat

A tot això, el debate del estado de la nación ha acabat sense pena ni glòria, només destaca un aplaudiment espontani de la bancada popular quan el diputat d'ERC Alfred Bosch ha anunciat l'auto del Tribunal Constitucional. Uns minuts després, en venjança, el republicà els ha etzibat un “nos vemos en la ONU, bon vent i barca nova!”. Per arrodonir l'enèsim dia de regressió a l'època on els jous i les fletxes campaven lliures, el BOE ha publicat el currículum de la 'nova' assignatura (d'oferta obligatòria pels centres, però optativa pels alumnes) d'educació primària: Religió Catòlica. En formaran part els temes “la creació com a regal de Déu”, “Déu, pare de la humanitat, vol la nostra felicitat” o “Déu acompanya l'home a la història”, i un dels criteris per aprovar serà “reconèixer la incapacitat de la persona per a arribar per si mateixa a la felicitat”. Què s'esperava d'un temari marcat per la Conferència Episcopal? Espanya continua viatjant cap al passat.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut