Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

Susanazo

|

- Publicitat -

No ha obtingut més diputats dels que ja tenia (47), però ha superat el repte: Susana Díaz governarà amb gairebé majoria absoluta a Andalusia i deixa molt enrere forces com el PP, Podemos o IU. La presidenta de la Junta baixava eufòrica la rampa de la seu del PSOE andalús a Sevilla amb un somriure de bat a bat, passejant un embaràs de cinc mesos que li ha portat bona sort. Des de que va agafar el relleu del presumpte corrupte Griñán, Díaz ha sabut generar carisma i mostrar-se com una líder forta. La flamant vencedora de les eleccions andaluses ha sabut transmetre la imatge que és la persona que realment remena les cireres al PSOE espanyol, i ha desactivat Podemos, a qui ha rebaixat els fums.
 

Podemos, tot i fer 15 escons la primera vegada que s’han presentat, i triplicar els vots respecte a les eleccions andaluses, han perdut la partida del ‘canvi’. Ara no podran aixecar la bandera de l'inici de la revolució, perquè la bandera se l'ha emportat una altra formació; la del més llest de la classe. Amb resignació han acceptat la derrota, com ha hagut de fer el PP i IU. La seu d’IU era un drama. Podemos els ha xuclat el discurs i ara els diputats. A Andalusia, però, la gent té molt clar qui és qui els ho ha donat tot durant els darrers 40 anys, i això ha pesat a l’hora de deixar el sobre dins l’urna. Només un partit ha sortit amb un somriure semblant al de Susana Díaz; la quarta força, Ciudadanos. Albert Rivera aixecava els nou dits (com fa a Catalunya), conscient que el seu ha estat un gran resultat i que la seva força té tots els números d’exercir la influència suficient com per a facilitar el govern a la presidenta andalusa.
 

Publicitat

Quina influència tindrà Podemos o Ciutadans a Catalunya després del 27S? Segurament creixeran, però no disposaran de la clau de la governabilitat. És ben clar que cal seguir treballant per generar confiança entre la ciutadania. La revolució que van proposar 1,8 milions de catalans el passat 9 de novembre és a punt de culminar-se si seguim treballant units fins la victòria. Avui els pobles del Moianès han decidit constituir-se com a comarca oficialment, tot i que el referèndum no era vinculant. Amb un 80% dels vots i un 16% en contra, el Moianès serà amb total seguretat la 42ena comarca de Catalunya.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut