Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Propera parada: procés constituent

|

- Publicitat -

Després de la data i la pregunta, el pla B en cas de no poder celebrar la consulta original, el dubte sobre com fer les plebscitàries i el dilema entre llista unitària o llistes separades, fa mesos que el debat que s'ha de consensuar gira al voltant del full de ruta conjunt que s'ha de seguir a partir del 27-S. És una discussió en vies de solucionar-se, amb el preacord entre CiU i ERC, però encara queda un llarg camí per recórrer. I a partir d'ara el punt central de les negociacions serà el procés constituent. És a dir, com es redactarà la Constitució. 

De fet, és la clau de volta de tot plegat: si fem la independència, fem-la bé, amb garanties que el règim que en sorgeixi sigui sa, modern i consensuat. S'han d'evitar els pedaços i els acords de mínims que condemnin el nou Estat a quatre dècades amb un text blindat que no convenci a ningú. S'ha d'aprendre dels errors d'Espanya. 

Publicitat

És per això que fer un procés constituent prou obert a la ciutadania és primordial. I no especificar com es farà genera rebuig a la CUP i a Procés Constituent. Pactaran Mas i Junqueras una Constitució i s'ha acabat? No pot ser. Així doncs, quin hauria de ser el procediment per redactar una Carta Magna en un any?

Hi ha opinions per tots els gustos. Experts de totes les sensibilitats que s'hi vulguin sumar, deixant de banda l'equilibri de forces al Parlament, haurien de ser els encarregats d'elaborar-la. Al final, la redacció paraula a paraula no es pot fer entre milers de persones. Però ja sigui abans o després, hi hauria d'haver darrere un procés participatiu de pluja d'idees i/o d'esmenes, mitjançant una assemblea mixta amb càrrecs electes i membres de la societat civil.

Tot plegat sona lluny, però si els partits no ens estan mentint i el 27 de setembre es decideix la independència, la redacció de la Constitució és el primer que s'ha de preveure.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut