Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

A llistes em convides

|

- Publicitat -

Amb l’actualitat marcada pel terratrèmol ‘Zugzwang. El Dietari del Procés’, que demà arriba de la nostra mà per celebrar amb vostès el Sant Jordi, ahir va ser el darrer dia de termini per tancar candidatures. Les xifres finals presenten canvis significatius respecte a fa quatre anys:

  1. Per la franja alta, Esquerra Republicana de Catalunya ha sobrepassat les previsions, i serà el segon partit de Catalunya en nombre de candidatures presentades (715), la qual cosa portarà la formació de Junqueras a ser també la segona en resultats. ERC ha augmentat les llistes en 127 candidatures més respecte el 2011, i ha superat el llindar que s’havia marcat de 700 totals.
  2. El partit que, com la borsa, manté una tendència inversament proporcional a la d’Esquerra, és el Partit dels Socialistes de Catalunya, la delegació catalana del PSOE per entendre’ns, que perd encara més que no guanya ERC: 207 llistes. Així, la formació de Miquel Iceta passarà de 735 llistes el 2011 a 528 d’aquí a un mes. Efectivament, això es deu a la seva deriva espanyolista i el transvasament de votants i de candidats cap a ERC, Avancem, MES i d’altres en menor terme.
  3. La següent formació en candidatures presentades de més és la Candidatura d’Unitat Popular. La formació liderada avui per David Fernández al Parlament, augmentarà en 87 les llistes arreu del territori. En total seran 159 candidatures a tot Catalunya que segueixen marcant una tendència a l’alça per aquesta formació en aquesta espècie de baròmetre que són les municipals. Els resultats seran bons pel procés, que té la gran final el 27 de setembre.
  4. Ciutadans és la darrera formació que augmenta llistes. 34 són les candidatures de més que presentarà la formació d’Albert Rivera. En total, 90; una xifra que sorprèn tenint en compte les darreres enquestes que es publiquen respecte el Parlament i el Congreso. Que la CUP en presenti més és un senyal de l’escàs arrelament de la formació unionista més enllà de l’àrea metropolitana i nuclis de població grans.
  5. A la baixa, Convergència i Unió. La formació nacionalista serà molt probablement la formació guanyadora a tot Catalunya. Amb 858 llistes, la coalició d’Artur Mas, el president de la Generalitat, serà la que més en presenti com és tradició. Malgrat això, enguany han presentat 15 llistes menys. És una minva relativa. Mas, al seu torn, ha jugat en foc avui en unes declaracions en les que ha afirmat que “les eleccions plebiscitàries formen part d'un acord i previsiblement seran al setembre. Aquest acord també parla d'estabilitat parlamentària, i amb això tinc una queixa, perquè es perden algunes votacions que no s'haurien de perdre”. Junqueras ja ha respost amb la tradicional falca: “serem el soci més lleial del poble de Catalunya”.
  6. Deixant de banda el PSC del qual ja hem parlat, el Partit Popular, malgrat tot, segueix per sobre del mig miler de candidatures i arribarà fins a 525. La formació d’Alícia Sánchez-Camacho, només presentarà 15 candidatures menys que fa quatre anys, un descens calcat al de CiU. Ull.
  7. Finalment, Iniciativa per Catalunya Verds, el partit que prova de fer una operació de lífting i una sèrie d’experiments que intenten jugar amb el factor mediàtic dels líders populistes emergents, de moment presentarà 24 candidatures menys. Un total de 216 per a la formació que lidera Joan Herrera, que comença a jugar-se el càrrec. Els ecosocialistes ja veuen pel retrovisor a la CUP, que només presenta 57 candidatures menys.
Demà, Diada de Sant Jordi, ens trobareu signant llibres a la paradeta de l'Esquerra de l'Eixample de 12h a 14h (Rambla de Catalunya, 77), i a la tarda, de 17h a 19h a la de l'entitat El Sotrac. Us esperem!

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut