Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Pel 27-S, plebiscitàries, i pel 24-M, fantasmagòriques

|

- Publicitat -

Les del 27 de setembre han de passar a la història com les eleccions plebiscitàries, i les del 24 de maig havien de ser la primera volta d'aquest referèndum encobert. Doncs bé, aquest dimarts ha quedat més clar que mai que ho seran. Diversos mitjans han destapat que tant el PSC com el PP tenen escampades pel territori un seguit de llistes plenes de candidats que no només són del municipi, sinó que potser ni saben on és. Són els candidats fantasma, així que ja podem afirmar que el 24 de maig se celebren a Catalunya les eleccions fantasmagòriques.

Mil i una històries envolten l'afer, des d'aquell alcaldable que cada quatre anys es presenta per un poble diferent que mai és el seu, fins a aquella que ni sap que surt a alguna llista electoral, passant per la secretària de participació i qualitat democràtica d'un partit que després, per demostrar la seva qualitat democràtica, esdevé cap de llista d'un poble que li queda a gairebé 200 km de casa seva. I vés per on, totes les històries corresponen a PP -com de costum- i PSC, que s'ha apuntat a la moda. I per què? Resulta que si un partit presenta candidatura al 50% dels municipis d'una província o més, rep 150.000 euros de l'Estat. És qüestió, doncs, de diners. Pensant-ho bé, millor llistes fantasma per finançar el partit que no comissions o fundacions fantasma.

Publicitat

En tot cas, però, el PSC i el PP són els que es tornen a burlar de la ciutadania. Tenint en compte que Podemos no es presenta amb aquesta marca a les municipals, que C's només té candidatures al 10% dels municipis i que ICV als municipis està encara més dividida respecte a la independència que a nivell nacional, aquestes eleccions són més que mai un plebiscit: partits fantasma o partits sobiranistes? Vella política o idees noves? Espanya o Catalunya? Els comicis decisius, però, seran el 27-S. Bé, se suposa. Els dubtes sobre un possible solapament de dates amb les espanyoles continua sobrevolant, i el govern de Mas ja ha dit que en aquest supòsits, la decisió sobre què fer amb la data de les catalanes s'acordaria entre totes les forces sobiranistes. Això ja ho va dir abans d'afrontar el xoc legal amb l'Estat en l'avantsala del 9N, i el tema va acabar com el rosari de l'Aurora. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut