Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El darrer as a la màniga de l’independentisme

|

- Publicitat -

Avui hem vist dues enquestes de La Vanguardia que reflecteixen certes novetats que són posteriors al 9N. La primera és la consolidació del que sembla un augment considerable dels partidaris de restar a l’Estat espanyol: un 47,9% votarien ‘No’ a la independència, i un 43,7% votarien ‘Sí’. Resulta curiós com sembla que s’hagin capgirat les tornes des de desembre passat quan els resultats del mateix sondeig sonaven justament la xifra contrària: un 47,4% als partidaris del ‘Sí’, per un 42,9% als partidaris del ‘No’. Els indecisos han passat del 9,7% al 8,3%.
 

Per molt que ens entestem a parlar de manipulacions, és evident que hi ha hagut una certa baixada, que ja apuntava el CEO en el darrer baròmetre, i que La Vanguardia, òbviament, pronuncia d’acord amb els seus interessos. Probablement, el fet de realitzar una consulta sense conseqüències directes va relaxar tot un seguit de gent que s’ha acabat decebent amb l’espectacle nadalenc. Aquella franja de gent que bascula entre el sí i el no. Què hagués passat si el president hagués mantingut la convocatòria oficial inicial? És molt difícil de dir: executar-la sense reacció per part d’Espanya indicaria que d’haver sortit el ‘Sí’, Catalunya hagués hagut de tirar endavant ja la via unilateral, que no estava ni està encara preparada. Una intervenció espanyola definitiva segurament hagués inflat encara més el percentatge a favor del ‘Sí’. El camí del mig, i sobretot l’endarreriment plebiscitari, ens ha dut a un terreny una mica incert.
 

Publicitat

No tot són males notícies. La Vanguardia dóna un avançament del sondeig electoral que traurà demà. En aquest, tot segueix igual, tret que el repartiment en escons varia respecte a d’altres enquestes. La tendència segueix indicant una ERC a la baixa, una CiU que aguanta i treu una miqueta el cap, i una CUP que es comença a menjar el descontentament republicà i el que va rascant d’altres forces esquerranoides. Total: entre els tres segueixen sumant 71 escons per la franja baixa i 74 per la alta, justament el mateix que hi ha ara. La gran novetat és l’augment espectacular que experimentaria Ciutadans, que passaria de 9 a 26 escons tot disputant-se la segona plaça (atenció!) amb Esquerra Republicana.
 

Sembla difícil de creure, però C’s està xuclant del PSC (12-13 de 20 que té ara), i de PP (9 dels 19 que té ara). Iniciativa en perdria cinc (de 13 a 8), i Podemos entraria cada vegada amb menys força de la que es preveia: ara serien 6-8. En aquest sentit, és recompensant veure com la CUP, la força que veritablement ha fet feina i s’ha compromès, passa per sobre tant d’ecosocialistes com de populistes. Potser l’independentisme ha baixat lleugerament, i Albert Rivera està retornant la falsa esperança en l’enèsima revolució reformista espanyola soft, però el gran referèndum que serà el 27 de setembre, segueix amb el marcador favorable als independentistes: 71-74 a 61-64. Compte però, perquè un trencament de la federació nacionalista podria decantar la balança en un sentit o en un altre.
 

Pel que pugui passar, Artur Mas s’ha reservat un darrer as a la màniga: sí, endarreriment electoral, però tot just després de l’11 de setembre, la data que marca l’inici de totes les nostres derrotes i que sembla que darrerament s’ha convertit en tot el contrari. Si aquest 11 de setembre Catalunya torna a ser un clam, potser els ciutadans abocaran tota l’adrenalina generada en un vot massiu pels partits que defensin explícitament la independència. El somni segueix a les nostres mans.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut