Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Unitat de país

|

- Publicitat -

Avui és jornada de reflexió tal i com estipula la llei. La regulació electoral també diu que avui els partits ja no poden demanar el vot. Com és obvi, en un món que ara es viu a les xarxes, el dic de contenció s’ha trencat i la jornada ja ha quedat obsoleta. Si no, vagin-se’n a Andorra, on sembla que tothom hi va, a tastar les enquestes que es cuinen aquí i serveixen calentes a Escaldes-Engordany (?), on l’interès segur que és superior al d’aquí…
 

Posats a fer, i ja que no tenim cap més altra opció, reflexionarem en veu alta. Demà tinc molt clar cap on ha de desembocar la meva reflexió: independència. Diumenge viurem una jornada electoral que per primer cop s’acostarà al màxim a l’eclipsi que es va viure el 1931. Serà difícil que, passi el que passi, dilluns aparegui Mas proclamant la República Catalana, per això em sembla agosarat dir que tindran la mateixa importància que les de 1931. Però com a avantsala del 27S i solució alternativa a una hipotètica suspensió posterior de l’autonomia, poden ser molt importants. Hom espera que el nou Parlament faci un pas important només constituir-se.
 

Publicitat

Els semblarà estrany que reflexioni si ja sé què votaré. Facin-ho igualment. Una jornada com la de demà (i com la que vindrà el 27S) mereix aturar-se i ser rigorosament pràctics. No es prenguin com una falta de respecte ni una discriminació cap a les altres forces si els dic que en la majoria dels municipis, la reflexió s'ha de produir des d'un pensament 'cupvercgent'.
 

Avui mateix he vist moltes consignes que circulaven demanant el vot per aquestes tres formacions, però també per tot un reguitzell de formacions més –suposo que també independentistes- algunes conegudes i d’altres que no havia sentit mai anomenar. Entenguin la transcendència del moment, i comprenguin que no és res personal si els dic que crec necessari deixar la cortesia al costat per aquesta vegada i pel mes de setembre, per ser absolutament pràctics i optimitzar el vot per les forces independentistes amb opcions reals de sortir, a cada municipi.
 

Jo no li nego a ningú la legitimitat democràtica per presentar-se, però crec que és respectable demanar a aquestes forces extraparlamentàries generositat si de debò estimen el país. Que sigui legal que es presentin –la qual cosa no es discuteix- no treu que aquesta vegada sigui contraproduent fer-ho. Els vots que es perdran a llocs clau per culpa d’això poden ser massa preciosos, i després Catalunya els trobarà a faltar. A ningú se li escapa que demà la ciutat de Barcelona aspira a tenir una majoria independentista. És difícil però no impossible, i aquest gest de generositat que demano també fa per la unitat que es demana des de la societat civil. No la unitat dels partits –que ja s’ha vist que només podrà ser d’acció-, sinó la de país, la que farà que cap dels dos milions de vots independentistes que es reclamen es perdi a la bassa.
 

I encara els explicaré perquè votaré estelada però no una estelada qualsevol, ni tampoc la que em posin davant dels morros (la papereta) demà diumenge, com si fos un ase a qui li han de posar la pastanaga davant. Intentar fer un ús partidari de la bandera estelada per veure si es rasca algun vot per part d’alguna d’aquestes formacions, em sembla poc ètic. I menys encara que Barcelona en Comú faci ús del rostre de la seva candidata, perquè tothom reconegui el personatge de les tertúlies de la televisió. Però aquest ja és problema de l’ètica d’aquesta candidatura i dels qui la decideixen votar, malgrat la pastanaga.
 

Em sembla que tots som suficientment intel·ligents com per saber que és molt important que demà hi hagi majoria independentista a quants més ajuntaments millor. Que els tres partits més importants als ajuntaments tinguin també presència al Parlament també és una bona notícia, i ho serà encara més quan els donem la majoria absoluta que ens convé als catalans, com a tals, el 27S.


Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut