Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els estralls del terratrèmol de diumenge

|

- Publicitat -

El terratrèmol Colau es continua fent sentir, perquè no para d'aixecar especulacions de tot tipus. ICV es continua fent forta amb la possibilitat ara més real de confluir amb Podem i alguna altra força de cara el 27-S. L'altra gran remor que ressona per Catalunya aquests dies és l'opció que el president Mas ni convoqui comicis per por a un fracàs sobiranista i/o convergent. Els qui alimenten aquesta teoria són els qui fa dos anys no volien una pregunta per la consulta d'independència Sí/No, els mateixos que fa un any volien abandonar el 9N a la primera de canvi, i els que fa mig no volien avançar eleccions. 

Tanmateix, Artur Mas ha assegurat aquest dimarts que el 27 de setembre estarem votant i fins i tot Duran i Lleida li ha donat suport i ha desmentit pressions per fer-ho descarrilar. El procés, però, és una muntanya russa emocional on estem muntats fa dos anys. I avui Mas hi ha contribuït una mica més, ja que avui ha parlat de la necessitat que ERC compleixi els acords i les condicions perquè ell convoqui. A més, no s'ha estat de recordar que la divisió del sobiranisme ha portat Colau a ser primera força. Una referència implícita a la llista unitària. Tot plegat, ens deixa amb una intranquil·litat a la qual estem massa acostumats i que hauria d'acabar aquest juny si volem un 27-S exitós per la independència. 

Publicitat

Qui podria aprofitar aquesta inventada davallada sobiranista (que només es basa en què Trias ja no és alcalde a Barcelona i oblida que a tot arreu, fins i tot a la ciutat comtal, la independència ha pujat) és el PP i el govern d'Espanya. Però ves per on, no ho fa. Per què? El Partit Popular ha fet un gran retrocés, ja que ha estat primera força a gran part de les eleccions autonòmiques, però se li ha escapat per poc la majoria absoluta a moltes d'elles. Podemos ha aconseguit trencar el bipartidisme a molts parlaments, i segurament donarà suport al candidat socialista a Castella-la Manxa, tot desbancant Cospedal, i a la Comunitat de Madrid. Per acabar-ho d'adobar, a la capital de l'Estat Esperanza Aguirre ha estat humiliada, ja que només ha guanyat per un escó a Manuela Carmena, la candidata d'Ahora Madrid. No obstant, la 'Ada Colau' de Madrid suma amb el PSOE, així que la 'Lideresa' també queda defenestrada. 

A més, els presidents populars Fabra i Bauzá també hauran de fer les maletes, ja que al País Valencià Compromís ha fet un gran paper, mentre que a les Balears les esquerres també sumen. Els infaustos Fabra i Bauzá deixaran en els propers mesos la presidència del PP als dos territoris, mostra que admeten la derrota. Així sí s'entén que la formació de Rajoy estigui ben callada. Pels comicis espanyols tenen feina, ja que el PSOE ha sortit reforçat, i pels catalans poden fins i tot patir per tenir grup parlamentari propi.

Pel PP de Sánchez-Camacho i per la resta dels partits, comença una molt ràpida tasca de reconstruir la casa després del terratrèmol de diumenge. Encara no està escrit quina serà la casa més forta el 27-S. No es pot donar res per garantit. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut