Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els militants d’Unió no han decidit res

|

- Publicitat -

S’ha consumat la trampa. La consulta d’Unió ha resultat en una victòria pírrica del Sí a la pregunta-desplegable de la direcció: el 50,9% dels votants (1351) hi han donat suport, mentre que el 46,1% (1226) s’hi han mostrat contraris. La diferència és només de 125 militants. Així doncs, quina decisió han pres els militants d’Unió? Que volen trencar amb CDC? No. Que no volen la independència? Tampoc. Que no volen unir-se al full de ruta? Ni molt menys. Que volen el final del procés? Tampoc! L’enrevessada pregunta deia que votar Sí era continuar en el procés i es marcava l’objectiu de la plena sobirania, però no entrava en cap detall pràctic, esquivava totes les decisions que s’han de prendre abans del 27-S.

Llavors, què han decidit els militants d’Unió? Res, absolutament res. L’únic que han fet és, mitjançant una victòria justíssima, aplanar el camí a la cúpula perquè prengui la decisió que vulgui. Duran decideix. Tot estava ben calculat perquè la direcció pugui fer el que li convingui i a sobre pugui dir que només està obeint la paraula dels militants, cosa absolutament falsa, perquè no se’ls ha donat la paraula. L’únic destacable és que els hi ha anat de ben poc perquè no els sortís bé el pla.

Publicitat

Amb tot, aquest dilluns el comitè de govern del partit dirà com interpreta els resultats i què pensa fer amb les grans incògnites en el camí cap a les plebiscitàries. Tot i que segurament, no dirà res més que a partir d’ara negociarà amb CDC sense donar més detalls. Presumiblement, si Mas inclou a la seva llista Espadaler, Ortega i algun altre peix gros de la cúpula, UDC signarà el full de ruta sense replicar gaire. L’únic perill és que els democristians no vulguin aigualir l’esmentat full de ruta, cosa que hauria de fer plantar els convergents.

Després d’aquest diumenge, la militància d’Unió està totalment dividida entre els ambigus i els netament independentistes, i la direcció de Duran i Espadaler s’han vist fortament qüestionats per aquests 1.226 militants. Així, el 46% de la militància podrà influir més? No, estan exactament igual. Els dirigents del ja oficialment sector independentista del partit continuen sent 9 de 26 al comitè de govern. Per poc, però no ha canviat res. Només una cosa: Duran és molt més dèbil i CDC tindrà més força per exigir-los adaptació o trencament. De moment, la JNC ja ha demanat oficialment aquesta mateixa nit el trencament de la federació.
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut