Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

CiU, al límit de saltar pels aires

|

- Publicitat -

Setmana determinant. El 27-S és la data clau, però passarà a no ser-ho gens si no s’aconsegueix encarar-lo com unes plebiscitàries. I perquè així sigui, tot passa perquè els esdeveniments de les properes setmanes surtin rodons per poder visualitzar com a mínim, un bloc del Sí. Com a mínim, la gent ha de saber què ha de fer si vol votar Sí a la independència. I de què depèn? Una de les claus més importants passa pel futur de CiU.

La tensió CDC-UDC és màxima, ja que el germà gran de la federació s’ha plantat per fi davant d’Unió. Ultimàtum: o signen un programa electoral amb un Sí nítid a la independència amb totes les lletres, o hi haurà trencament. Els de Duran s’han de decidir abans de divendres. De fet, aquest dimecres el comitè de govern democristià es reuneix en una trobada que pot acabar de finiquitar la longeva aliança. No serà Unió qui decideixi trencar, però potser busca l’enèsim subterfugi o diu directament que no pot acceptar una independència unívoca, així que el cop de gràcia, aquell toc de valentia extra que mai han tingut, l’hauran d’executar els convergents trencant amb Duran. Ara o mai. Tot sigui dit, ratlla el ridícul que després d’organitzar una consulta interna, UDC tingui el dilema d’acceptar o no la proposta de CDC, que ja fa mesos que està sobre la taula. Són hores transcendentals.

Publicitat

A l’altra banda de l’arc parlamentari, la CUP ha rebutjat aquest dimarts a la tarda la proposta de la flamant candidata de Procés Constituent a la presidència de la Generalitat, Teresa Forcades. La monja exclaustrada havia especulat amb una llista amb Podem, ICV (que ara mateix estan més lluny que mai de la independència) i la CUP, per engegar un procés constituent. Els cupaires han parlat clar: no volen formar part de l’enèsima candidatura autonomista d’esquerres. Volen el trencament de debò. En un acte d’Artur Mas i David Fernández, el president ha dit que seria un ‘autogol’ tornar a prioritzar l’eix esquerra-dreta. El mediàtic cupaire s’hi ha mostrat a favor, cosa que és una gran notícia per l’independentisme. En aquest sentit, ara només falta creuar els dits perquè s’entenguin CDC (i Unió?), ERC i CUP en un full de ruta contundent. 

Per últim, les persones que hi ha darrere d'aquest bloc, que ara també és un llibre, 'Zugzwang. El Dietari del Procés', volem convidar a tots els nostres lectors a la presentació de l'obra, que tindrà lloc aquest dimecres a les 19:30 al Museu d'Història de Catalunya de Barcelona. A banda dels autors, intervindran Joan Puigcercós i David Madí, de qui potser podem escoltar gairebé en directe les reaccions al possible trencament de CiU, que es podria consumar aquest mateix dimecres. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut