Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

DivorCiU

|

- Publicitat -

Ja està. S’ha acabat. Avui hem testimoniat una d’aquelles jornades històriques que portàvem anunciant des dels primers dies del Dietari del Procés: la ruptura de CiU, com a conseqüència lògica de la bifurcació de camins (apressada per la proximitat d’unes eleccions plebiscitàries) entre CDC i UDC. Estava previst que passés abans, però Duran i Lleida ha mantingut viva aquesta federació insostenible fins a l’extenuació, quan no hi ha hagut més remei que trencar. Els avisos havien sigut molts, però finalment Duran ha estat el més tossut (i el més fidel al seu ideari) i ha anat aïllant el partit fins que se l’ha carregat i, en conseqüència, ha trencat el llaç amb CDC. És el que demanava la convocat`ria de plebiscitàries per ser creïble del tot.
 

La consulta de diumenge passat va ser un frau per intentar mantenir aquest equilibri impossible. Com ja es veia, la victòria dels duranistes -del ‘Sí’- va ser pírrica, i no hem trigat a veure’n les conseqüències. CDC va aprofitar per llençar l’ultimatum definitiu que ha provocat una detonació controlada de la federació. L’absurditat dels plantejaments de la cúpula d’Unió, amb un Duran que no ha estat capaç de donar la cara en cap moment (i s’ha quedat encallat a la porta giratòria de la seu del partit democristià, per més INRI), s’ha mantingut fins el darrer instant.
 

Publicitat

Poc abans de les sis de la tarda, Espadaler compareixia per anunciar la sortida dels tres consellers d’Unió del govern, quan representa que al que havia de donar resposta era a l’ultimàtum del seu soci de federació. Han dit que no trencaven la federació i que n’assegurarien l’estabilitat parlamentària fins les eleccions. I encara han estat capaços d’afegir que “ja veurem” si entren a la famosa llista del president. No, escoltin, a la llista del president hi entraran si el president ho vol. I, òbviament, CDC no serà tant ingènua de carregar-se la federació per tornar a incloure UDC en una llista que tindrà com a objectiu la independència, quan UDC no la vol. Avui els dirigents d’UDC han tornat a fer el ridícul.
 

La cúpula, en aquest cas de CDC, reunida d’urgència, sembla que s’ha decidit per trencar, ara sí, definitivament aquesta entesa de 37 anys amb UDC. CDC ha emplaçat tothom a una roda de premsa demà a les 13:30h on segurament faran l’anunci oficial de la dissolució de l’aliança.
 

Antoni Castellà, membre del corrent crític d’UDC Hereus UDC 1931, ha qualificat “d’irresponsable” la direcció de Duran, per permetre aquest trencament al no signar el full de ruta –un clam de tota la societat. De fet, ha suggerit que aquesta decisió de transcendental importància hauria de passar per l’aval d’un congrés extraordinari. Encara més, Espadaler ha tingut els sants nassos –perdonin l’expressió-, de justificar la decisió de marxar del govern adduint que no és de rebut que els posin un ultimàtum sobre la taula on s’han de pronunciar sobre un tema tant rellevant en només tres dies. Perdoni? Realment és surrealista. Unió porta des del desembre de 2013 tenint una pregunta sobre la taula (amb l’opció del ‘Sí-No’ inclosa que després no van defensar), havent-se de decidir, i no han estat capaços de decidir-se. Igual que Iniciativa. De fet, la consulta feta aquest diumenge havia de servir per resoldre aquesta qüestió i, tot i això, encara no han estat capaços de donar la veu a la militància sobre aquest tema.
 

Parlant d’Iniciativa, la co-líder Dolors Camats ja ha aprofitat per fer unes declaracions en el sentit d’atacar al president Mas “per haver trencat la unitat respecte el procés”. Aquesta dona, i el seu partit provoquen el riure. Iniciativa va ser la primera que es va desmarcar del 9N, hi va tornar, i després va decidir desmarcar-se del full de ruta per anar a besar els peus de Pablo Iglesias. ERC s’ha ofert per seguir assegurant la governabilitat, i el discurs del PSC ha anat en el sentit d’avalar la tasca dels consellers sortints (per la seva afinitat ideològica en la qüestió nacional), mentre que PP i C’s han fet el discurs clàssic de la divisió social i la ruptura del país. La CUP segurament es pronunciarà demà.
 

Volem aprofitar per agrair-los la seva presència a l’acte central del llibre ‘Zugzwang. El Dietari del Procés’, que ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya amb la presència dels autors i la presentació i introducció de Joan Puigcercós i David Madí, que han fet una intervenció molt sincera i que els agraïm profundament. Gràcies al seguiment que ens han anat fent d’aquest espai tant al bloc Oriols com al directe!cat, nosaltres els podem oferir avui el resultat d’aquest testimoniatge que, com poden comprovar, encara segueix fins allà on arribi el propi procés. Demà ens emplacem tots a la presentació que farem a la llibreria El Full de Badalona amb el politòleg Ricard Vilaregut, a les vuit del vespre, en un acte organitzat per l’ANC Badalona.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut