Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Unanimitat i assentiment

|

- Publicitat -

Ja es van coneixent més detalls de l’acord per la llista unitària que aglutinarà CDC, ERC, ANC, Òmnium, AMI, DC i MES. Finalment, tal i com desitjava el president, hi haurà llista unitària amb la CUP al marge. És el que personalment em dol més perquè crec que la CUP afegia aquell plus d’il·lusió que ens feia imbatibles i que acabava de donar sentit a la unitat. Veurem on queda la il·lusió. Tot i això, l’acord sembla que és prou bo, a l’espera de conèixer tots els detalls.
 

Sembla ser que la base de l’acord serà el full de ruta d’independència en 18 mesos que havien subscrit tant CDC com ERC i les entitats. A mi em queda el dubte de si hi haurà una declaració inicial d’independència i aleshores es tirarà pel dret, o bé ens adormirem com aquests tres anys amb les estructures d’Estat. Bé, òbviament si es guanyen les eleccions, una semifinal anticipada abans de la gran final (la proclamació i el reconeixement dels Estats).
 

Publicitat

De CDC i Artur Mas, res a dir; la direcció ha ratificat l’acord per unanimitat, ja que en realitat aquest és l’acord que buscava el president des del desembre. En termes mediterranis, diríem que ‘Mas guanya el pols’ en aquest avorrit debat sobre llistes. Si ens ho mirem amb altura de mires, i deixem de banda la condició de societat basada en la cultura de guanyadors i perdedors, aquest és un win-win per a CDC i ERC –a qui les enquestes la tornaven a la casella inicial- i, per tant, una possible victòria per a Catalunya, que caldrà veure el 27 de setembre.
 

“O voteu aquest pacte o no hi haurà 27-S”
 

Pel que fa a Oriol Junqueras, el president d’Esquerra s’ha atrevit a la fi a enfrontar-se al gruix dels sectors tripartidistes, i anticonvergents en molts dels casos. Li ha costat tres hores demostrar que és el president del partit més històric de Catalunya. Era un pas necessari que es va resistir a fer mentre les enquestes li somreien, però finalment s’ha enfrontat a un Consell Nacional que ha avalat per “assentiment” la proposta, amb moltes –i dures- crítiques. L'aclamació s'ha decidit per evitar vots crítics o negatius en una possible votació on no hi havia alternativa possible. ERC fa el servei que ha de fer pel país i, en qualsevol cas, si les coses van malament, sempre podran dir que ells havien defensat una altra estratègia que mai se sabrà quin resultat hagués tingut.
 

Les entitats per fi han tornat a agafar les regnes del procés. Els partits els reserven els tres primers llocs de la llista (Mas i Junqueras aniran el número 4 i el 5), i ja comencen a sonar diversos noms, com ara Carme Forcadell per ocupar el cap de llista (la paritat exigirà dues dones als tres primers llocs). S’ha acordat però que la presidència serà pel ciutadà Mas. La reacció de la resta de formacions ha estat dura. Iniciativa ja ha identificat la CUP com a enemic oficialment, i ha iniciat la guerra mediàtica per capgirar les eleccions en un plebiscit contra Mas, el gran perill de la llista unitària amb polítics. La reacció de Ciutadans, PSC o PP ha anat en la línia i, ara ja ho tenim gairebé tot a punt per convocar eleccions.
 

Si d’alguna cosa han servit aquests mesos d’impàs, a banda de per dissenyar un full de ruta clar que no teníem el 9N, ha estat per despullar els partits independentistes de tots els pecats del passat i netejar-los de cara a assolir, entre tots, la llibertat per assentar les bases d’un futur que haurà de ser diferent. Fem-nos un vot de confiança, fem un vot per la llibertat.

 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut