Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Colau i companyia passen a l’atac

|

- Publicitat -

La llista unitària independentista és un cop dur a la candidatura de Podemos i companyia a Catalunya, perquè ja no podran optar a ser primera força al Parlament. Ara, però, els partits i altres elements que giren al voltant de Pablo Iglesias estan més necessitats que mai d'acabar de confirmar la seva confluència. Aquesta és la raó per la qual, sense que estigui confirmada, ja han anunciat el nom de la llista: 'Catalunya Sí que es pot'. A més, després que el govern grec hagi hagut d'abaixar el cap davant Merkel i acceptar mesures draconianes per aconseguir un nou rescat de la UE, Podemos té una nova debilitat: si Tsipras no ha pogut canviar Europa ni amb un referèrendum, perquè ha de poder Iglesias? Tot plegat força a aquesta potencial confluència a passar a l'atac. Ada Colau ha posat en dubte ara que assisteixi a la manifestació de l'11 de setembre.

L'alcaldessa de Barcelona s'està repensant anar a la mobilització perquè, de rebot, estaria fent un flac favor als partits que suporten el seu càrrec. Iniciativa, Podemos i Procés Constituent tenen regidors dins la coalició encapçalada per Colau. Si ella no mima aquestes forces, li podrien retirar el suport i fins i tot una eventual moció de censura la podria fer abandonar el càrrec. Així doncs, els haurà de donar suport fins a les últimes conseqüències, tot i votar Sí-Sí el 9N. Partidismes per sobre d’ideologia i vella política. Ben mirat, quan la batllessa va afirmar que aniria a la manifestació de l’11 de setembre, ho va fer en plena negociació amb ERC per guanyar-se suports per l’executiu municipal. El mateix joc polític de sempre. Cap novetat.

Publicitat

D’altra banda, el paper de Procés Constituent està sent força galdós en les últimes setmanes. Després que la llista unitària independentista semblés impossible fa uns mesos i sobretot després de les eleccions municipals, la formació de Teresa Forcades va fer un gir per passar a ser un satèl·lit més de Podemos. Ara bé, quan fa uns dies semblava que CDC, ERC i CUP podrien acordar una llista civil, Procés Constituent va expressar que ho veia amb bons ulls. Com que la ‘coalició somiada’ ha quedat a mitges, tornen amb l’esquerra alternativa federalista més bel·ligerant amb la unitat independentista. Que, no oblidem, era l’objectiu inicial del projecte de Forcades i Oliveres. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut