Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Què prefereixen, proclamar la independència o un grup propi al Congrés?

|

- Publicitat -

“Sapiguem que si en aquest procés l'estat bloca el govern o el Parlament de Catalunya procedirem igualment a la proclamació d'independència”. Aquest és l’objectiu i la determinació de la candidatura ‘Junts pel Sí’ (aquest serà el nom de la llista) que s’ha presentat aquesta tarda al Museu d’Història de Catalunya, tal i com ha expressat Raül Romeva. Unes hores abans Pablo Iglesias proposava l’il·lusionant i anhelat grup propi al Congrés, perquè hi canalitzem tots els nostres desitjos d’autogovern. La pregunta, que he formulat en forma de tuit, és clara:
 

“Proclamar la independència o grup propi al Congrés. Què preferiu?”
 

Publicitat

“Guarda la piulada amic” m’ha dit l’amic Pere Garriga. En efecte, és això: o independència o submissió. Finalment Catalunya ha arribat al cap del carrer, després de 301 anys. Som allà on hem de ser a dos mesos i una setmana de les eleccions més importants de la història de Catalunya, amb una candidatura unitària per la independència que aplega gairebé totes les sensibilitats de l’independentisme.
 

Aquesta tarda s’ha presentat ‘Junts pel Sí’, la candidatura unitària transversal independentista que concorrerà a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre per proclamar la independència. Ho han explicat els cinc primers candidats per la demarcació de Barcelona: Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras, en ordre invers. “anem a per totes” ha dit Romeva “perquè no tenim més marge”.
 

La foto és tan estranya com espectacular. Els candidats han fet uns parlaments breus davant la presència de mitjans i autoritats, i s’han marcat una sèrie de passos bàsics a seguir que començaran amb la declaració que iniciarà formalment el procés d’independència, i que donarà lloc a aquest període de finalització d’estructures d’Estat, confeccionar la Carta Magna de Catalunya i proclamar la independència. Després, eleccions constituents i “que guanyi el millor”. Romeva ha volgut deixar molt clar que “Anem a totes. Cal que tothom entengui que això va de debò”. Ara sí que no podem fallar al país, perquè l’alternativa, com deia ahir Mas, és la “via morta”. Catalunya acaba de posar tota la carn a la graella, i els seus millors actius, amb una llista que supera tota lògica de noms i de partits. Per tant, que els quedi clar: si voten aquesta candidatura, proclamaran la independència. Volen ser lliures?
 

Hores abans, el José Luis Rodríguez Zapatero 2.0, Pablo Iglesias, ha mostrat el seu talante amb una promesa que ha recordat al darrer president socialista, en un discurs precisament d’abans de ser president, quan tota promesa era vàlida en un moment en el qual ningú donava un duro perquè arribés a president… i després va venir el malaurat 11M.
 

“Apoyaré!” Iglesias ha dit literalment: “Ens comprometem a respectar la voluntat democràtica expressada democràticament pels catalans i les catalanes”. Ah! Acceptaran un procés d’independència? Aquest matí llegia a El Mundo que tot això del dret a decidir li semblava bé, sempre i quan es canviés primer la Constitució. I també que si tirem pel dret ens haurem d’enfrontar als tribunals. Aquí ja aznareja una mica. El líder de Podemos ha dit que, malgrat tot, no li agrada que es voti sobre assumptes que “desperten les passions de la gent”.
 

Aquí els de la confluència d’esquerres ens venen un procés “per canviar-ho tot” que no estigui subjecte a Espanya. Contradicció? I finalment, el gran caramel: Podemos i Iniciativa-EUiA, han pactat que si treuen més de 5 diputats o el 15% dels vots a Catalunya a les generals, els deixaran tenir grup propi al Congreso. Ah! Magnífic, “[Novetats impressionants] Grup Parlamentari propi, no, si us plau… #quememociono” ha piulat David Fernández. Que s’apartin els Gandhi i els Mandela dels llibres d’història, que arriba la revolució del grup propi!

 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut