Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

O ara o mai

|

- Publicitat -

A les 21:03 d’avui tres d’agost, el secretari procedia a la lectura del decret de dissolució i convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya. Dos minuts després, el president Artur Mas havia estampat la seva signatura al dit decret. Anava acompanyat de Núria de Gispert, de Francesc Homs, de Neus Munté, i de Meritxell Borràs. Ara sí, comença oficialment el compte enrere cap al 27 de setembre, pel qual falten només 55 dies.
 

Molts dubtaven, o intentaven sembrar el dubte d’aquesta convocatòria. Ara, aquests li neguen el caràcter plebiscitari. Certament, les eleccions no tenen en el pla formal res d’especial, més enllà de que s’han avançat un any. Malgrat tot, el propi president ja ha deixat clar que les eleccions són “en el fons”, absolutament diferents i transcendents. Catalunya va amb molt de compte perquè Espanya, que vigila de prop els seus moviments, no pugui impugnar res d’aquí al 27 de setembre.
 

Publicitat

Aquests que neguen el caràcter plebiscitari de les eleccions, avui hem vist a Xavier Garcia Albiol, Lluís Franco Rabell, Inés Arrimadas… són els primers que tenen clar que si ‘Junts pel Sí’ i la CUP obtenen la majoria absoluta, el regne d’Espanya té les hores comptades en la forma que el coneixem avui. Per això han renovat candidatures, i per això alguns s’han unit per intentar vestir d’una manera diferent el mateix discurs de sempre. Serà el poble i només el poble el que atorgui el caràcter plebiscitari a aquests comicis. I aquí acaba el debat, no es deixin entabanar i ara centrem-nos a guanyar aquestes, les més importants de les eleccions que hem tingut a casa. Ara ens ho juguem tot al tot o res. Si perdem, l’alternativa és deixar el nou govern i el país en mans de l’espanyolisme, per primera vegada després de la dictadura.
 

Ara fa unes dies que no parem de veure entrevistes a líders unionistes als mitjans públics, com els que hem esmentat abans. Aquests després es queixen de la poca presència als mitjans, però per fi hem pogut tornar a veure els candidats independentistes a la pública catalana –no esperin veure’ls a la pública espanyola. Si hi ha per llei una majoria de quota de pantalla d’acord amb la representativitat actual, utilitzem-la sense basarda ara més que mai, tal i com fan ells als seus mitjans des de sempre.
 

Una hora després de la signatura del decret, TV3 ha entrevistat a Oriol Junqueras. El president d’ERC s’ha erigit com una espècie de jugador de la selecció catalana independentista. A partir d’ara veurem candidats de moltes ideologies diferents units per un mateix objectiu, en una oportunitat d’entesa única. Junqueras ha llençat petons i abraçades a tothom i ha explicat de forma planera i confiada l’operació de més envergadura que s’ha plantejat mai la Catalunya dels nostres temps: la construcció d’un Estat independent.

 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut