Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

50 dies pel 27S: Tripartit tercera part, senyor Rabell?

|

- Publicitat -

Comença el compte enrere final. Últims 50 dies abans de les eleccions que canviaran el rumb del país, tot i que encara no està clar que el rumb sigui Ítaca. De fet, un dels rumbs podria ser unatornada al desembre de 2003, quan PSC, ERC i ICV van acordar impulsar el primer tripartit. Des d’aquell moment i fins el final de la dècada, el govern d’esquerres va estar ploriquejant per més autogovern i millor finançament al govern de Madrid, amb un resultat final que el TC va deixar pitjor del que ja estàvem el 2010. Tot i que sembli impensable tornar-ho a fer, el líder de Catalunya Sí que es Pot ha proposat una mena de tripartit modern, que previsiblement acabaria amb els mateixos resultats que el primer.

Lluís Rabell ha ofert a ERC i la CUP formar una majoria d’esquerres després del 27-S per defenestrar Artur Mas. Una opció que recorda, per bé que sense el PSC –ara moribund-, a la fórmula que van trobar Maragall, Carod i Saura fa 12 anys. Però… Què s’aconseguiria ara mateix amb un govern d’aquest estil? Polítiques socials, sí. Però fins a un cert punt. El sostre de dèficit el continuaria posant Espanya, i fins i tot estats sobirans com França o Grècia, governats per l’esquerra, tampoc han pogut fer realitat tots els seus ideals.

Publicitat

Pel que fa al tema nacional, seria un executiu més sobiranista que fa dotze anys, sí. Però la meitat del govern, Catalunya Sí que es Pot, no voldria fer cap moviment sense posar-se d’acord amb l’Estat. Defensen un procés d’autodeterminació però a la vegada diu que Esquerra ha caigut en la trampa de creure’s que la independència és un camí recte i fàcil. És a dir, s’ha de comptar amb Espanya. Però… I si d’aquí quatre mesos els votants d’arreu de l’Estat decideixen donar suport a un govern més antisobiranista que mai del PP i Ciudadanos? I si l’executiu és més suau però opta, com va fer el PSOE la dècada passada, per aniquilar les esperances catalanes després de donar peixet durant set anys? Organitzarem llavors, el 2022, un 9N extraoficial de nou i després farem eleccions plebiscitàries?

Rabell intenta rebaixar el to amb ERC encara que formi part de Junts pel Sí després que els republicans els instessin a unir-se al procés sobiranista el 28-S. I ho fa simplement per desestabilitzar la candidatura, cosa que Catalunya Sí que es Pot amb el nomenament de Romeva com a cap de cartell independentista. Amb tot, no fa falta esperar la resposta d’ERC i CUP a l’oferiment. Els dos partits són prou conscients que aquesta vegada cal quelcom diferent i no depenent de l’Estat. Per això aquestes eleccions passen a ser crucials. I per això, el Dietari del Procés farà a partir d’avui el compte enrere dels dies que resten per arribar al 27S al títol de cada entrada. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut