Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

36. Catalans que viatjaran milers de quilòmetres per votar

|

- Publicitat -

Tres coneguts residents al Regne Unit –tot i que no ‘fitxats’ al consolat- m’han dit que viatjaran a Catalunya pels volts del 27-S per assegurar-se que votaran a les eleccions. Una notícia que he rebut amb estupefacció, ja que no els tenia ‘classificats’ com a malalts de la política en especial. Aquests tres ciutadans són només una petita mostra de la gent que vindrà a gaudir del que realment serà una ‘festa de la democràcia’, perquè després de tres anys es podrà celebrar un referèndum ‘de facto’. Cap d’ells no va fer l’esforç de viatjar al Principat per les municipals, però ara són conscients de la transcendència del dia.

A banda d’ells, des de fa molts mesos hi ha una campanya sobretot impulsada per les branques de l’ANC a l’exterior per explicar als ciutadans quines opcions tenen per emetre el sufragi el mes vinent. És per això que el vot des de l’exterior augmentarà de ben segur -excepte si l’Estat posa traves burocràtiques com fa tres anys, és clar. I, per definició, el vot des de l’estranger és sobiranista, ja que és un vot que ha vist món, normalment ha conegut països que funcionen de debò, que no són tan centralistes i que tenen respecte per les minories. 

Publicitat

De fet, els que passen hores fent tràmits inacabables amb la burocràcia estatal a l’estranger o els que viatgen a Catalunya només per votar, potser no ho farien si fossin uns comicis normals. I com que les formacions unionistes diuen que aquestes són unes ‘vulgars’ eleccions autonòmiques, és d’imaginar que donaran suport als partits del Sí.

Així, és una bossa de vots que, si bé no és excessivament gran, sumarà en aquesta cursa per aconseguir el mandat democràtic desitjat. És per aquest motiu que el sobiranisme ha de fer un últim esforç perquè els catalans que han emigrat fa poc (per provar sort a l’estranger, per aprendre anglès o per fer un Erasmus), que no consten com a residents al consolat del país en qüestió, hi acudeixin com a molt el 29 d’agost per apuntar-se al registre ERTA i ja automàticament per demanar el vot. I mentre fan temps per rebre la paperassa per votar, com a mínim en 40 ciutats d'arreu del món podran participar d'un acte de l'ANC que servirà per portar un aroma de l'esperit de la Via Lliure de la Diada als ciutadans que, per la distància, no puguin participar-hi.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut