Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

33. Segur que deixarem els vicis espanyols quan siguem independents? (I)

|

- Publicitat -

Just abans d’un setembre vibrant i totalment determinant per la història del país, val la pena avançar una mica de feina respecte el dia de reflexió i començar a pensar fredament sobre què ens hi juguem el 27-S, per sobre dels debats secundaris que omplen el dia a dia sobre el cap de llista de Junts pel Sí, o el possible caire electoralista de la Via Lliure de la Meridiana. La possibilitat d’arribar a la independència és el que es decideix, però la independència per fer què? Per tenir poder de decisió, sobirania, autogovern. I perquè les decisions dels governs espanyols mai ens convencen. Sí, ens hem passat anys i panys criticant moltes actituds, maneres de fer, costums i lleis espanyoles, però… Serem capaços de superar tots els vicis dels quals ens queixem? Avui ens centrem en una de les grans tradicions compartides.

Catalunya és un territori lliure de corrides de toros. I s’entén que ho continuarà sent. Ara bé, el Parlament no va tenir prou valor fa uns anys de vetar també els correbous o els toros embolats, populars sobretot a les Terres de l’Ebre. L’objectiu d’aquestes dues tradicions no és matar el toro, però és maltractament animal en qualsevol cas. Si no volem ‘encierros’ ni ‘corridas’, quin sentit té mantenir aquests espectacles vexatoris?

Publicitat

Les noves generacions de ciutadans de l’Estat comencen a adonar-se que la ‘fiesta nacional’ és d’una altra època, i és per això que per exemple Palma de Mallorca o La Corunya s’han declarat municipis antitaurins aquest juliol, i amb les noves majories als ajuntaments espanyols, les mocions contra els toros poden multiplicar-se. A més, amb les nou morts d’aquest estiu i la multitud de ferits arran dels tradicionals ‘encierros’ a moltes localitats, cada vegada és més gran la remor a les xarxes, per exemple, per acabar amb aquesta vergonya internacional. En el supòsit que Espanya limiti els esdeveniments taurins, Catalunya encara mantindrà els correbous si arriba la independència? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut