Opinió amb independència. Diumenge, 22 d'octubre de 2017 13:42 h
facebook twitter RSS in.directe.cat

El Dietari del Procés


Dietari 2014 doble fletxa Dimecres, 26.8.2015. 20:12 h

32. Segur que deixarem els vicis espanyols quan siguem independents? (II)

horari, productivitat
Comparteix







Etiquetes

Continuant les reflexions que van portar-me a parlar de la necessitat de prohibir els correbous i els toros embolats en una Catalunya independent, me n’adono que hi ha molts altres mals costums, vicis i tradicions incrustades al moll de l’os de la societat espanyola, que per bé o per mal compartim. Molta gent no n’és conscient, però perquè un país funcioni no tot és tenir autogovern i uns polítics mínimament decents. S’ha de tenir més alçada de mires si es vol fer un país i una societat noves. Un dels escàndols més grans en què els catalans som tan responsables com els espanyols són els horaris i l’eficiència.

Qui no coneix a ningú que deixa els nens al col·legi a quarts de nou –o fins i tot abans-, va a treballar com a dependent d’un comerç, treballa de 9 a 13, descansa fins les 17 i, aprofitant que els nens tornen cap a casa, se’n va a treballar una altra vegada fins les 20.30 i entre una cosa i l’altra sopa passades les deu de la nit? Fins i tot hi ha casos més salvatges, on és impossible físicament que la persona conciliï feina i família, perquè està treballant durant més de dotze hores; això sí, amb pauses, moltes pauses. I després, en els rànquings de productivitat l’Estat fa el ridícul. Els horaris catalans i espanyols quant a feina i àpats és un dels grans problemes de la societat, que la fan impossible d’equiparar-se amb els millors països d’Europa.

Seríem capaços d’aconseguir que la gran majoria dels treballadors fessin una jornada laboral que no depassés les sis de la tarda? Seríem capaços de dinar en mitja hora o com a molt una hora en els dies de cada dia a fi d’evitar pauses de tres o quatre hores, que no fan res més que incentivar les becaines? Seríem capaços de sopar a les set, just després d’acabar de treballar, per tenir quatre hores per descansar, fer esport, consumir oci i estar amb la família?  Totes serien mesures per augmentar la felicitat de la societat, anar més contents a treballar i, així, ser més productius. I com més productius, més diners per tothom. I com més diners, més consum, més impostos per l’Estat, i més estat del benestar. La fórmula funciona a Europa, però si Catalunya és independent, l’haurà poguda aplicar en, per exemple, 10 o 20 anys?

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

 

lectures 2082 lectures comentaris 2 comentaris

publicitat

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
David Navarro fletxa Sta. Cristina d'aro
1 de setembre de 2015, 17.22 h

Bona tarda, em sento molt català, però no estic gens d'acord amb aquest article, precisament considero que part del que ens ha de diferenciar d'Espanya és la llibertat individual.
Per tant, no intentem imposar uns "suposats" horaris europeus, ni dir-li a la gent si ha de fer esport o no, o inclús si ha de fer migdiada o no.
Intentem generar feina, i que cada empresa fagi els horaris més adients a les seves necessitats, i que al haver-hi prou feina per a tothom, la gent busqui, amb opcions r... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

item
#1
Ramon Grau fletxa Granollers
26 d'agost de 2015, 20.33 h

Jo ja fa temps que aplico aquests horaris. Dinar a la una i sopar a les set quarts de vuit, com s'havia fet tota la vida a Catalunya. El costum d'aquests horaris bestials es cosa dels madrilenys que molts han copiat. Igual que acomiadar-se dient : "una abraçada" equivalent al "un abrazo" madrileny.

Cal tornar als nostres costums d'abans de tota la vida


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0

5 !10 !20 !tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat

El Dietari del Procés

El Dietari del Procés logo rss

L’Oriol amb un toc més passional, i en Guifré amb una visió més internacional, són els periodistes que escriuren la Crònica del Procés independentista català des d'un punt de vista crític, i amb vocació de futur

més informació

correu Contactar amb l'autor

CATEGORIES fletxa

ELS MÉS fletxa


ARXIU fletxa







logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.