Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

34. El president de tots

|

- Publicitat -

Artur Mas és el president de tots els catalans, perquè així està establert per llei. Ho és tant pels qui ho vulguin com pels qui no ho vulguin, que sembla que siguin molts perquè criden més fort.
 

De tant en tant veiem recórrer a l’unionisme i als abstemis de la política a aquella espècie de petició-retret que és demanar al president Mas que quan governi –si finalment Junts pel Sí guanya amb CUP o sense-, que governi per tots, i no només per uns quants. De fet, aquest ha estat l’argument que ha utilitzat la caverna durant aquests darrers anys que Mas ha flirtejat amb l’independentisme fins la mateixa cerimònia de boda.
 

Publicitat

Ens ha sorprès que avui Ramon Espadaler, d’Unió, ens vingués amb aquesta cantarella. Quan Artur Mas pactava amb el PP (com a CiU) ningú no deia res. En aquell moment ja governava només per uns? Perquè els independentistes volíem l’altre pacte. Quan CiU va pactar amb ERC –malgrat Duran-, a UDC li va semblar bé -oficialment almenys-, i no va dir res, sí els federalistes i els unionistes.
 

Ara que sembla que tot s’hi val, tots hi tornen. El problema és que sense voler-ho, hem caigut en aquest marc conceptual, i Artur Mas no ha volgut ni segurament anirà a la manifestació de l’11 de setembre –com pertocaria-, perquè és “el president de tots”. Mariano Rajoy és el president de tots quan governa només per uns i fins i tot va en contra dels 2,3 milions que es van pronunciar el 9N, amenaçant-los amb querelles judicials i el TC?
 

Antoni Castellà i Neus Munté s’han afanyat durant els darrers dies a protegir el president de forma preventiva del debat sobre si ha d’anar a l’Avinguda Meridiana l’11S. Castellà diu que els presidents dels Estats no van a les manifestacions. Ja entenem què vol dir, però val a dir que l’afirmació a banda de no ser certa, no es correspon amb el nostre cas. Fins i tot el darrer precedent no és gaire llunyà. Recorden la matança del Charlie Hebdo? Recorden qui hi havia a la marxa de París el diumenge 11?
 

Per molt que ho vulguem, Catalunya encara no és un Estat. De fet, la pròpia manifestació es munta perquè no ho som i ho volem ser, i Artur Mas hauria d’anar a la manifestació de la Diada, perquè hi creu i perquè és pel bé de tots –fins i tot pels contraris. I hi vagi o no, és i seguirà essent el president de tots; almenys fins el 27 de setembre.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut