Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

27. La trampa d’embolicar Tsipras en el 27S

|

- Publicitat -

La situació a Grècia continua tan convulsa com sempre des que va esclatar la crisi. La victòria de Tsipras a les eleccions de principis d’any no ha portat un canvi de rumb substancial al país i una unitat sòlida per fer funcionar el país amb noves receptes. Ans al contrari, el proper dia 20 hi haurà eleccions perquè la meitat de diputats de Syriza s’oposen al pla de rescat que el seu líder ha signat. Els crítics ja han fundat un nou partit, i el partit en què Podemos s’emmirallava ja està baixant a les enquestes.

Així, si mai ha tingut sentit barrejar Alexis Tsipras amb la política espanyola i catalana, ara en té menys que en cap altre moment. Amb tot, encara hi ha veus que justifiquen les retallades gregues mentre no fan més que recordar i queixar-se de les de Mas. Com ha expressat aquest dilluns Germà Bel, és un acte de cinisme sense pal·liatius, tenint en compte a més que l’estat hel·lè és sobirà, a diferència de Catalunya.
El sector Podemos – Guanyem – ICV s’ha fet un fart de defensar Tsipras. De fet, Pablo Iglesias, Cayo Lara i Ada Colau van donar suport al líder de Syriza en el míting de final de campanya abans de les eleccions gregues de gener. Serà interessant saber si també es desplaçaran a Atenes en aquesta ocasió en suport a qui no ha tingut prou talla per plantar-se amb la troica.

Publicitat

On segur que no anirà l’alcaldessa de Barcelona és a la manifestació de la Meridiana el proper dia 11, tal com ha confirmat aquest dilluns. Després de dir que sí, que no ho sabia i que d’alguna manera hi seria, ho ha acabat negant. Tot un gest tacticista que res a veure té amb les seves creences polítiques. En tot moment ha calculat el que tocava dir, i amb el 27S a tocar, ha optat per donar un cop de mà als seus ‘germans’ de Catalunya Sí que es Pot.

Felipe González també va barrejar Tsipras en el 27S en la seva carta ‘A los catalanes’ d’aquest diumenge. L’argument és que tant Syriza com Junts pel Sí plantegen projectes que de bon principi saben que són impossibles de dur a terme, i en el cas dels independentistes, “fora de la llei i amb resultats més greus”. Si posés en la mateixa balança Syriza i Podemos, la comparació pot funcionar, però fer-ho entre grecs i independentistes catalans és com barrejar peres amb pomes. De nou repetim: com pot estar tan segur Felipe de la impossibilitat de la independència?

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut