Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

22. Estaven avisats

|

- Publicitat -

Artur Mas ha estat molt clar en una entrevista a la cadena Cuatro: “estaven avisats del que anàvem a fer”. Per fi es dignen a entrevistar a un representant independentista (en aquest cas, al president de la Generalitat), en una cadena espanyola. Ho fan molt poc, i menys en prime time. Les dues darreres enquestes amoïnen i molt a l’elit espanyola que ja no sap què publicar o què emetre per aturar la massa de gent que anirà a votar a Junts pel Sí i a la CUP. Ahir El Punt Avui donava a Junts pel Sí una forquilla d’entre 65-70 diputats (recordem la tendència del diari), i entre 8-10 a la CUP. La suma total estava entre els 73-80 diputats. El Periódico publicarà aquest diumenge una de similar però més ajustada, també d’acord amb la tendència del diari: Junts pel Sí 60-62, i la CUP 7-8. El diari unionista dóna una xifra potser un xic optimista a Ciudadanos (25-27). Tothom coincideix en una baixada substancial de les expectatives de CSQEP, i la pràctica irrellevància d’UDC, clau en la victòria independentista.
 

S’acosta la Diada, nervis finals en el compte enrere per veure la Meridiana plena el proper divendres. El populisme segueix encallat atacant Mas, enganxant-se al discurs unionista pur del soroll mediàtic mentre segueix perdent suports com dèiem amunt. Inés Arrimadas, auspiciada en tot moment per Rivera, intentant buscar l’originalitat del titular “el programa de JxSi sembla un manual d’IKEA per muntar una llibreria”. El PP clausura la posta en escena preelectoral a Lloret amb el tancament per part de Mariano Rajoy que ha baixat a Badalona amb Albiol a fer-se fotos amb ciutadans pel carrer, i Unió diu que faran poc soroll a les enquestes però molt a les urnes (apel·lant al vot ocult com el PP i el PSC?). Per la seva banda, la CUP amb Antonio Baños al capdavant ha proposat una DUI immediata i la ruptura amb les polítiques de la UE. Parlant de la UE, val a dir que sobre la trobada d’ahir entre Rajoy i Cameron, que va excitar la política espanyola perquè el britànic va dir que sortiríem de la UE, també caldria preguntar-se quina autoritat té Cameron per dir això si ha organitzat un referèndum el 2017 per buscar l’aval per marxar de la UE.
 

Publicitat

“Per donar lliçons de democràcia als catalans cal tenir molta audàcia. Però per desfogar-se evocant el pitjor que ha sacsejat Europa, equiparant sobiranisme amb nazisme, per arremetre així contra l’expressió més il·lusionant, ferma, massiva, cívica i democràtica que s’està veient en aquesta mateixa Europa cal ser molt poc responsable; una provocació d’aquest calibre indica fins a quin punt hem arribat.” Els caps de Junts pel Sí: Romeva, Forcadell, Casals, Mas i Junqueras, més Germà Bel, Llach i Forné, han signat una carta de resposta “Als espanyols” a la de Felipe González a El País, un diari que darrerament ha aparcat el criteri de professionalitat i de prestigi per esdevenir un pamflet més de la caverna. “Som pobles germans, però és impossible viure junts rebent insults, maltractaments i amenaces quan demanem democràcia i que es respecti la nostra dignitat.”. En la pròpia editorial, El País no se n’ha pogut estar de criticar aquesta carta que citem amb qualificatius barroers. Els nervis a flor de pell a falta de 22 dies.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut