Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’àrbitre comprat de la política espanyola

|

- Publicitat -

L’enquesta d’El País d’aquest diumenge sobre les eleccions al Congrés reflecteix un escenari que ningú hauria imaginat fa un any: PP i PSOE amb empat tècnic i un tercer actor que farà d’àrbitre, però que no és Podemos, sinó Ciudadanos. Els partits bipartidistes comparteixen el primer lloc amb un 23% dels vots, mentre que la formació d’Albert Rivera es quedaria amb un 21%. Es descarta la majoria absoluta i, com explica l’editorial d’El País, Ciudadanos podria triar a qui donar-li la presidència, així que el rotatiu diu que serà l’àrbitre de La Moncloa, cosa que interpreta com a bona notícia. Però… Segur que se li pot dir àrbitre a Rivera?

A un àrbitre se li pressuposa una imparcialitat màxima, però el líder del partit ‘taronja’ no està en disposició de dir-se imparcial. La trajectòria a Catalunya demostra que és de dretes, és l’aposta dels empresaris moderns, encara que vulguin mostrar-se amb pell de xai i centristes a l’Estat. Si el PP és primera força, no hi ha dubtes que li donaran el poder a Rajoy; per contra, si el PSOE obtingués la primera plaça, s’hauria de veure amb quines condicions donarien la presidència a Pedro Sánchez. Les pegues que van mostrar per donar la presidenta d’Andalusia a Susana Díaz no les van mostrar a l’hora de votar la popular Cristina Cifuentes al capdavant de la Comunitat de Madrid.

Publicitat

A més, pel que fa a debat territorial, la parcialitat d’aquest ‘àrbitre’ és màxima. Una formació que vol obrir el meló constitucional per posar remei a tots els ‘problemes’ d’Espanya però que la seva raó de ser original és combatre l’independentisme català indica que amb la influència de Ciudadanos, el partit que l’Estat continua ajornant amb Catalunya es disputarà amb un àrbitre cada vegada més manipulat que normalment. El canvi que la ciutadania espanyola ha fet un any des d’optar per Podemos per trencar el bipartidisme a fer-ho per Ciudadanos tanca les portes a qualsevol opció a tercera via o a qualsevol esperança de resoldre el conflicte d’una manera civilitzada.

Inés Arrimadas deia en un míting just abans de les eleccions catalanes que si arribava a ser presidenta de la Generalitat, el curs escolar que ve, el 2016-2017, ja començaria amb la immersió lingüística liquidada. Ja sabem de què és capaç aquest ‘àrbitre’ que ha fer posar les piles a PP i PSOE. Però és que la qüestió encara podria ser més greu: C’s només està a dos punts percentuals de Rajoy i Sánchez. Qui pot negar rotundament que encara pot escalar més i acabar sent la formació amb més escons al Congrés? A Catalunya i el País Valencià, de moment, sembla molt clar que seran el primer partit unionista. Un Albert Rivera president d’Espanya no serà un àrbitre en contra de la ‘selecció catalana’, sinó tota la federació amb voluntat d’enfonsar el conjunt independentista. Mentrestant, CDC i ERC continuen discutint la necessitat d’anar al 20-D també amb una coalició. Així ho esperem. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut