Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Una altra humiliació, 75 anys després

|

- Publicitat -

Som davant l’enèsima jornada de suport multitudinari al dret a l’autodeterminació i, en definitiva, a la independència. La vigília de la declaració d’Artur Mas davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a imputat per haver organitzat presumptament el 9N ja fa preveure que aquest dijous els jutjats es veuran desbordats. Tot i les queixes del propi TSJC per les concentracions, la imatge serà espectacular, previsiblement tornarà a donar la volta al món i la unitat dels partits sobiranistes serà més forta que mai, incloent Unió i Catalunya Sí que es Pot. Seria un dia que, com dèiem ahir al Dietari, farà posar la pell de gallina. Això està molt bé, però en el fons, la coincidència amb una de les efemèrides més importants de la història del país ens hauria de fer reflexionar.

Han passat 75 anys i no som on érem, però no hem avançat massa. Lluís Companys, símbol de la Catalunya que volia ser independent però que va ser fulminada amb odi i l’ús de la força, era afusellat el 15 d’octubre de 1940 després de passar per una justícia que era de tot menys justa. Salvant les distàncies i amb tota la cautela amb les comparacions, Artur Mas és el símbol de la Catalunya que vol ser independent més important des de Companys, agradi o no, i aquesta Catalunya està encara lluitant per no acabar fulminada com fa 75 anys.

Publicitat

L’odi en molts sectors es manté intacte i després del recorregut dels últims deu anys, la justícia torna a ser de tot menys justa. La història es repeteix, però ara, sense l’ús de la força perquè els temps han canviat, no val a badar. Per llarg que sigui aquest procés, cal perseverar. Algú s’imagina que un president de la Generalitat torni a estar davant la justícia espanyola per ser demòcrata l’any 2090, d’aquí a 75 anys? Els nostres hereus no ens ho perdonaran. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut