Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Consellers especials per a moments excepcionals a Catalunya

|

- Publicitat -

Doncs ja ho saben, avui la notícia més comentada del dia ha estat aquella de La Vanguardia on es filtraven els continguts de la darrera reunió del Comitè de Govern -que és a porta tancada i privada- en la qual suposadament alguns consellers, com ara Mas-Colell, Rigau, Vila o d’altres es mostraven escèptics amb la resolució independentista pactada amb la CUP. Suposadament, perquè això vol dir que algun conseller hauria filtrat al diari els continguts o els comentaris que teòricament es van produir. Una gran irresponsabilitat, d'altra banda. Bo i entenent que és una intoxicació unionista però que aquesta classe d’informacions sempre contenen alguna cosa de cert (recordin les desavinences de Vila amb el procés), podem extreure les següents conclusions:
 

La conformació de Junts pel Sí i les negociacions amb la CUP han aportat un element positiu. La bona nova és que els actuals consellers seran amb tota probabilitat reemplaçats gairebé en la seva totalitat, per gent que estigui compromesa sense fissures amb el procés d’independència. Això ja ho hem vist amb els diputats que han entrat al Parlament de la mà de la coalició Junts pel Sí. I per què els dic això?
 

Publicitat

Fins ara hem tingut un govern plenament autonòmic que ha assentat les bases de la revolució que tenim ara, però és autonòmic i ara cal conformar un govern que faci la revolució. Per tant, cal agrair-los en la majoria dels casos la seva feina i rellevar-los. Aquesta tarda escoltava el conseller d’Interior, Jordi Jané, en una entrevista a l’Oracle de Catalunya Ràdio. Li han preguntat sobre la notícia de La Vanguardia (perquè ell és un dels consellers citats), i la veritat és que sentir el seu seguit d’evasives m’ha fet pensar que la notícia de La Vanguardia era certa i, de ser així, clarament ell havia estat un dels consellers dubtosos. Qualsevol altre hagués desmentit categòricament els rumors, o hagués dit que està al costat del president. Ja em permetran que opini, a títol personal, que la manera d’expressar-se de Jané m’ha fet dubtar, a més, de la seva capacitat per gestionar una conselleria. Sembla una persona treta de vés a saber on que ha anat a parar per accident -en certa manera ho ha estat- en un càrrec important que no està fet per les seves capacitats.
 

Els consellers que han d’entrar –de la mà també d’ERC- no haurien de generar aquesta classe de dubtes o problemes, sigui qui sigui el president. O com a mínim, ara tenim la oportunitat què això sigui així. En relació a ERC, personalment aplaudeixo que finalment es concorri a les eleccions mitjançant llistes separades. No és prudent repetir quelcom similar a Junts pel Sí, ni plantejar les espanyoles com una revàlida del plebiscit. El 27S ja ha dictat sentència, i cal executar-la contra abans millor. També ja era hora que CDC abandonés ni que fos en aquesta ocasió el xantatge a què ha sotmès forces com ara ERC –quan va imposar la llista unitària tant sí com no, saltant-se els pactes-, o el pressing a la CUP per fer president Artur Mas –hi estiguem o no d’acord. També tinc interès a veure si realment –encara que el context sigui un altre- l’independentisme eixampla més els vots d’aquesta manera. El més raonable és que Mas sigui president, però cal entendre la postura dels anticapitalistes, la renúncia que fan si accepten és molt gran i es juguen els vots prestats d’ERC i ICV, però el país la necessita.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut