Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La moneda de l’assemblea decidirà

|

- Publicitat -

Ens apropem al clímax negociador en el serial de la investidura. Si bé la data límit per arribar a un acord és el 9 de gener, la primera votació, el 9 o 10 de novembre, i la segona (que serà la primera que acceptarà un president per majoria simple), seran ja ben simbòliques. És per això que tot s'està escalfant. Els convergents cada vegada pressionen amb menys pèls a la llengua els cupaires i deixen el seu enèsim xantatge més a la vista. A la vegada, els cupaires cada vegada es tanquen més en banda. I al mig, els republicans cada vegada fugen més d'estudi i escenifiquen un positivisme que sona un pèl forçat. 

Aquest cap de setmana Josep Rull ha dit que si Mas no surt erigit president, la repetició de les eleccions és segura. La CUP li ha respòs que no acceptaran amenaces, mentre que Oriol Junqueras ha expressat màxima sintonia amb la formació antisistema i ja ha concretat que el 14 de novembre ja tindrem president investit o estarem a punt. Les primeres setmanes, en què tothom era positiu i ningú trencava gaire el gel davant la premsa han passat a la història. Ara estem en un altre estadi i ens apropem al moment de la màxima tensió. 

Publicitat

I con resoldrem tot aquest embolic? El primer aniversari del 9N serà ben calent, ja que hi ha d'haver com a mínim el discurs de qui es presenta com a màxim aspirant a la investidura, previsiblement Artur Mas, però a causa de totes les traves que l'unionisme està posant, potser la declaració d'inici de procés que JxSí i la CUP han entrat al registre del Parlament també es vota el 9N. Serà un desafiament inèdit a l'Estat, encapçalat per Junts pel Sí i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però impulsat per la CUP. Aquest gest unitari podria fer pensar que els antisistema 'recompensaran' l'altre grup independentista, però segurament no servirà per pactar la investidura. De fet, es pot arribar a produir la situació que la declaració tiri endavant i, amb els mateixos protagonistes, la investidura es vegi frustrada. 

I doncs? La candidatura encapçalada per Antonio Baños ha anunciat que una assemblea de cupaires però també oberta a altres entitats anticapitalistes i independentistes ho decidirà. No se sap la data, hauria de ser abans del 9N, però el que sí que està clar és que de nou, l'independentisme tornarà a aguantar-se la respiració, aquesta vegada per veure cap a quin costat cau la moneda que l'assemblea de la CUP llanci els propers dies. En un costat de la moneda hi haurà la cara d'Artur Mas, i en l'altre la creu d'uns nous comicis, amb tot el temps que perdrem i l'enrenou de les candidatures, llistes i tensions renovades que comportaran.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut