Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El TC dóna peixet, però li pot sortir ben car

|

- Publicitat -

En menys de 24 hores, el Tribunal Constitucional ja ha resolt els recursos que van presentar PP, Ciudadanos i PSC: tot i que admet a tràmit els recursos de suspensió de l’admissió a tràmit de la resolució independentista per part de la mesa, ha rebutjat suspendre el ple que se celebra amb tota probabilitat dilluns. I com és? Bé, suspendre un ple abans que no hagi aprovat res –el text es podria veure modificat per alguna moció que comptés amb majoria parlamentària-, seria del tot surrealista, així que han preferit no aixecar les sospites internacionals i donar la iniciativa als independentistes.

Amb aquest gest, donen peixet a Junts pel Sí i la CUP, sabedors que tant bon punt s’aprovi, un recurs aquest cop probablement del propi govern Rajoy, escombrarà el text. Aquest peixet, però, els pot sortir car. La resolució parla clar: a partir del moment en què s’aprovi, es deixarà d’obeir l’Estat espanyol i en especial al Tribunal Constitucional. És a dir, si el Ple se celebra, el pack Iceta-Arrimadas-Albiol, el pack Rajoy-Pedro Sánchez-Rivera o els famosos 11 jutges ja poden dir missa.

Publicitat

La resolució se suspendrà cautelarment i al cap d’uns mesos permanentment, però això ja no tindrà efectes a Catalunya. Si el nou govern vol fer la seva feina bé, haurà d’executar el que el Parlament haurà legislat. No hi ha marxa enrere. Ara bé, tot plegat de moment tot està una mica coix, perquè ni govern, ni president. El que ens està a punt de ploure requereix certa fortalesa que l’independentisme encara no pot donar. 

L’embat que està a punt d’arribar, però, està condicionat pel 20D. Tots agafarem oxigen novament i una vegada passin els comicis, es desfermarà l’inevitable xoc –sempre i quan Junts pel Sí i la CUP s’entenguin. I quin serà el resultat? Bé, de moment haurem d’esperar, però com a mínim, ja sabem que la voluntat dels espanyols de solucionar el problema sense la intransigència de sempre segueix sent nul·la. Com a mínim, a jutjar pel baròmetre del CIS que s'ha conegut aquest dijous. PP, PSOE i Ciudadanos junts sumen un 69,1% dels vots, mentre que IU i Podemos –que no para de baixar a les enquestes-, sumen un 15,5%. Els que ho resolen tot anant al TC tenen per primer baròmetre en tres anys dos terceres parts dels vots. Estan a l’alça. Tercera via? 
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut