Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Cop d’efecte de la CUP: l’independentisme rebrota

|

- Publicitat -

Els nervis s’han apoderat de l’opinió pública. Avui molta gent, atiada per la ràbia de no veure un nou president investit exclamava “doncs a prendre pel sac, eleccions i punt!”. Error. Cras error. Mai perdem de vista que malgrat aquesta prova de resistència endiablada per al ciutadà català, hem d’evitar, passi el que passi, la nova convocatòria d’eleccions sigui com sigui.
 

Per què? Perquè seguiríem encallats. I avui el CEO ho ha corroborat. Segons l’Estudi d’Opinió Pública de la Generalitat (des de fa uns anys en el punt de mira d’Espanya), Junts pel Sí es mantindria en una forquilla d’entre 61 i 63 escons. Però la CUP, actualment amb 10, se situaria en una d’entre 14-16. Un creixement gairebé exponencial que avala l’estratègia que han emprès després de les eleccions. Amb les dades a la mà, si la CUP segueix fent una lectura tacticista del moment polític –com ja han fet anteriorment la resta de partits sobiranistes-, cada cop està menys obligada a canviar de parer i investir Mas.
 

Publicitat

El CEO diu el partit d’Arrimadas es queda entre els 24-26 diputats, el PSC baixa lleugerament dels 16 als 14-15, i CSQEP segueix en una forquilla d’entre 10-12 diputats. El PP de Garcia Albiol tancaria amb 8-10 diputats la classificació. Tres observacions ràpides: La primera, constatar que, encara que ens no ens ho sembli perquè estem enrabiats, Antonio Baños té raó quan afirma que els independentistes no estem desanimats. De fet, segons el CEO, la xifra d’independentistes creixeria fins als 75-79 diputats, i arribaria, ara sí al 50,9% dels sufragis. Ara sí, coi! L’independentisme rebrotaria, doncs. El ‘Sí’ recupera terreny perdut i s’enfila al 46,7% per un 47,8% del ‘No’.
 

La següent observació és pels analistes experts. És creïble que el PP baixi i la CUP pugi? Quina interpretació té això? I el tercet fet, podríem dir que és una constatació ben graciosa: la mà dreta de Duran i Lleida, Sánchez-Llibre, ha reaccionat de forma inesperada al baròmetre per dir que “el CEO vol fer desaparèixer Unió com sigui”. Sánchez-Llibre denuncia l’omissió d’UDC en aquest estudi. Bé, algú li hauria de fer entendre que no és que el CEO els hagi omès deliberadament, sinó que el poble de Catalunya els va ignorar a consciència el passat 27S. UDC s’ha llençat tota sola al precipici.
 

Com poden comprovar, contràriament a la creença generalitzada que la CUP perdria gas per ‘bloquejar’ el procés, sembla que l’estratègia els dóna resultats. Respecte, doncs. Ara bé, tinguin en compte que l’enquesta es va realitzar al llarg d’octubre, quan tothom creia que el pacte per investir president seria més fàcil que sortir del sot en el que hem caigut estúpidament.
 

Tornant al que dèiem al principi, evitem les eleccions. Aquesta comprensible enrabiada que hem agafat tots amb el fail de la investidura (estem perdent un temps preciós), no ens ha de portar a la precipitació. Si es convoquen eleccions ara mateix seguiríem tenint el mateix problema i, encara pitjor, el govern espanyol ja s’hauria rearmat. De què serveix convocar novament eleccions i tornar a obtenir un resultat en el qual JxSí torna a necessitar els diputats de la CUP (augmentats) per investir Mas (o qui sigui)? No ens obsessionem, i reflexionem-hi.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut