Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Catalunya. Capital: París

|

- Publicitat -

El què, el com, el quan i  l’on de tot plegat
 
Què és el que han fet el president Mas i el primer ministre escocès Alex Salmond?  Artur Mas ha plantejatque Catalunya podria ser perfectament un estat dins de la Unió Europea i també la tímida possibilitat de fer un referèndum sobre el pacte fiscal, només en cas que el PP el rebutgi.
Alex Salmond,  ha convocat un referèndum d’independència d’Escòcia vinculant per al 2014.
 
Com ho han fet?  Mas ensenya la poteta en una entrevista al diari francès ‘Le Monde’. Salmond va presentar davant del Parlament d’Edimburg les condicions per a celebrar el referèndum del 2014. Després de donar a conèixer el full de ruta al seu parlament, Salmond va convocar una roda de premsa oficial per donar a conèixer a tota la població quines eren les condicions del referèndum.
 
Quan han actuat? L’entrevista del president Mas a “le Monde” apareix  el dia després de l’aprovació dels pressupostos, molt a temps per calmar el descontent que ha generat en el sector sobiranista del país el pacte amb el PP i la posada en escena de l’Alícia Sánchez-Camacho.
Salmond, després d’una disputa amb el primer ministre britànic, va presentar unes condicions que desafiaven les paraules de Cameron, considerades una ingerència en els assumptes interns d’Escòcia.
 
On ho han fet? El president de la Generalitat de Catalunya ha triat un diari francès.  Alex Salmond va explicar el seu full de ruta des de Holyrood, el Parlament Escocès a Edimburg.
 
El primer ministre escocès, Alex Salmond, membre del Partit Nacionalista Escocès (SNP), va guanyar les eleccions escoceses el maig de l’any 2007. L’SNP va governar en minoria durant la primera legislatura gràcies al suport del Partit Verd Escocès. A les eleccions del maig del 2011, el partit de Salmond va obtenir la majoria absoluta.
 
Una de les diferències, per ser justos, és que Anglaterra és un estat profundament democràtic i Espanya té una deficiència democràtica profunda i gravíssima que arrossega des de la transició. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut