Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Ja s’ha esvaït la tempesta i la CUP dóna pistes per trobar l’anticicló

|

- Publicitat -

Havia d’arribar el moment. Després d’uns quants dies en què l’intercanvi de retrets entre Convergència i la CUP no parava de pujar de to, l’espiral de confrontació s’ha aturat en sec perquè els dos bàndols han arribat a la conclusió que no porta enlloc. Francesc Homs modificava el discurs aquest dimecres per injectar optimisme i calma, mentre que aquest dijous han estat els cupaires qui han baixat el to, no sense defensar-se de les crítiques de xantatge i intransigència negociadora.

En tot cas, el partit anticapitalista no trenca negociacions després de les provocacions convergents i, a més, dóna les claus per arribar a bon port. No han parlat clar, però entre línies han dit que si els negociadors omplen de contingut la proposta d’Artur Mas (govern coral i competències del president delegades a vicepresidents), estaran més receptius per parlar de la presidència. A més, tenen pensat presentar a l’assemblea una proposta que inclogui president més programa de govern, cosa que dificultaria les coses a les bases de la formació per rebutjar-ho tot.

Publicitat

Encara es pot torçar tot, però. Tenint en compte que la negociació es podria allargar fins el gener, encara hi ha temps perquè torni a pujar la tensió. Ara bé, la CUP ha donat aquest dijous mostres de no interessar-li aquest perillós joc i de no voler arriscar-se a un possible descarrilament independentista amb unes eleccions el març. La formació ja ha donat a entendre que la setmana que ve farà assemblees locals per veure com ha entomat la militància els últims moviments, i que el dia 29 una reunió nacional encaminarà l’estratègia a seguir.

No obstant, les assemblees sempre semblen més democràtiques del que ho són, i sempre hi ha algú que duu la veu cantant –cosa que passa a Podemos cada vegada que hi ha primàries amb mil candidats però només un beneït per Pablo Iglesias-. En el cas de la CUP, durant la roda de premsa al Parlament de Catalunya d’aquest dijous han estat més de deu les persones que han donat la cara i moltes d’elles han donat explicacions. Ara bé, quan hi ha hagut una pregunta compromesa d’un periodista, la persona que parlava sempre feia una mirada de permís a la mateixa persona: Anna Gabriel, que no ha parlat. I, a la cantonada, sense obrir la boca i a l’ombra, s’entreveia una altra: David Fernàndez

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut