Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El TC desballesta una Catalunya feble sense govern

|

- Publicitat -

Ja ho han vist. Aquesta tarda el Tribunal Constitucional, l'ariet espanyol contra Catalunya, s'ha carregat l'Agència Tributària de Catalunya, el que ha de ser l'embrió de la Hisenda Nacional Catalana. Ho ha fet anant al cor de la norma tot declarant inconstitucional l'article quart on es parla de l'adhesió voluntària de membres de l'Agència espanyola a la nova estructura catalana.
 

Aquest nou i dur atac contra una de les estructures d'Estat que s'anaven bastint (molt a poc a poc), arriba en un moment en el qual a Espanya hi ha un parlament dissolt i eleccions en procés, i a Catalunya una situació d'impàs que encara ningú sap si acabarà en acord sòlid, acord pírric o guerra civil independentista. Que Catalunya segueixi en aquesta situació de desgovern i no pugui donar resposta a aquest atac i ni tant sols desacatar-lo és vergonyós, però té la seva raó de ser si han llegit els darrers articles d'en Guifré, on hom hi pot trobar un anàlisi una mica més profund del per què la CUP no vota Mas, més enllà de les descàrregues amb més o menys ràbia que poden llegir a les xarxes, les tertúlies o a d'altres espais amb una dosi de frustració comprensible.
 

Publicitat

Hi ha una part de la CUP que seria pràctica i respondria al repte de país d'acceptar la presidència de Mas i començar a tirar endavant. L'altra facció, molt dolguda, segueix enrocada en el 'no'. Tanmateix, ambdues coincideixen en una cosa probablement més important, i que en Guifré denunciava: pactem la investidura, i després què? No podem seguir sense un full de ruta clar que delimiti exactament quins passos haurem de seguir, perquè sinó JxSí i la CUP seguiran xocant a cada pas que s'hagi de fer, i així no hi haurà qui redacti una Constitució, ni aprovi una DUI, ni basteixi l'Estat que ha de venir al darrera. L'alternativa de les eleccions tampoc és gens clara ni desitjable.
 

Així que, obligats a entendre's, cal que tant JxSí com la CUP entenguin que el país ha entrat en crisi. La CUP, per exemple, no ha badat boca oficialment després de la intervenció del FLA. Avui Mas donava explicacions a Catalunya Ràdio, i darrerament n'hem seguit les compareixences pertinents. L'Estat espanyol ha atacat el cor de Catalunya: l'economia. I és per això que, encara que les dues forces estiguin a les antípodes ideològiques, siguin capaces d'agafar el timó del país, diferències a banda, i portar el refotut vaixell cap a Ítaca que després ja passarem comptes. Perquè sinó, com va dir fa uns dies Gabriel Rufián, “Montoro serà investit president de facto de la Generalitat”.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut