Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Reformar la Constitució? Per què?

|

- Publicitat -

Fa 37 anys que Espanya va confirmar un cop de timó definitiu per allunyar del tot el règim del militar Franco, que feia tres anys que havia mort. Un pacte de conveniència, de necessitat, moltes concessions a banda i banda sense realment creure en les propostes de les altres parts que s’anaven acceptant. Però no hi havia més remei. Ara, just 37 anys més tard, i en plena campanya electoral, la majoria de formacions que es presenten al 20D demanen una reforma de la Carta Magna –a excepció del PP, que és qui guanyarà, i el seu talp a Catalunya, Unió Democràtica. I… Això és bo pel Principat?

És evident que no, que és indiferent i, a més, el que es pretén és blindar encara més la unitat d’Espanya perquè no quedi dubte que no hi haurà independència. Estan disposats a fer el que sigui: des de canviar el Rei fins a modificar la Carta Magna. Si al final Ciudadanos és un partit clau i li ha de donar suport a Mariano Rajoy, és d’imaginar que ho farà a condició d’obrir el meló constitucional. Si això passa, el PP, Ciudadanos i el PSOE seran suficients per acordar un text, ja que amb tota seguretat sumaran els dos terços per tirar-ho endavant. Ja s’ha vist que Rajoy no té cap problema per marginar Podemos en el debat territorial, i evidentment, els partits catalans també quedarien fora. De fet, ERC ja ha dit que no participarà a cap comissió constitucional, mentre que CDC hi participaria per defensar la independència.

Publicitat

Fent política-ficció, com podria ser un futur pacte Rajoy-Rivera-Pedro Sánchez per una nova Carta Magna? Estat federal o fórmula similar per escenificar que se li dóna més autogovern a les regions, però en el fons una reedició del café para todos? Debat sobre la monarquia per acabar assegurant la cadira als Borbons tres dècades més? Cap dels tres homes necessaris per impulsar la nova Constitució ha posat en qüestió mai la monarquia. Aquell PSOE republicà que es va silenciar el 1978 no sorgirà ara de cop i volta. La reforma, si al final s’inicia, entretindrà la política espanyola durant anys, serà un paripé gegant per fer veure que es mou tot per tornar-nos a quedar en el punt d’inici. De fet, segur que un article serà inamovible, el segon: “La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles”.

 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, ‘Zugzwang’, la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut