Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La CUP decideix que l’assemblea decideixi

|

- Publicitat -

Aquest migdia, Junts pel Sí ha presentat la seva proposta d’acord cap a la independència de Catalunya. Els mitjans, ansiosos per donar l’esperada notícia de l’acord -com nosaltres de rebre-la-, l’han titulat “Pre-acord” als respectius informatius i notícies (tot i que premsa de la CUP ha enviat un mail explicant “la proposta d'acord que els nostres negociadors i els de JxSí han tancat”). Abans de la compareixença de la CUP a la tarda -esperada, com les anteriors- el sector Endavant OSAN de la CUP, el veritable escull en aquestes negociacions a banda de Mas, ja s’ha encarregat de posar les coses al seu lloc i intentar aigualir la festa mitjançant els tuits de l’exdiputada Isabel Vallet.
 

Els fet és que Junts pel Sí, a través d’un Raül Romeva que estava escortat per diversos diputats de la coalició, entre ells Marta Rovira, Jordi Turull, Josep Rull, Muriel Casals, etcètera, ha exposat amb peus de plom i molt respectuosament la proposta d’acord independentista en línies generals que, ja ha avisat, entreguen a la CUP perquè l’assemblea decideixi el futur de Catalunya. Un document de 63 pàgines que compra en bona part el pla de xoc de la CUP, suspèn Barcelona World i posposa el debat sobre la privatització d’Aigües Ter-Llobregat. Cap canvi, però, en la fórmula presidencial, que és bàsicament el que ho ha embolicat tot aquests darrers tres mesos.
 

Publicitat

És l’hora, doncs, del gest de la CUP, la formació anticapitalista ja ha aconseguit prou compromisos de JxSí tot i la seva petita representació. Junts pel Sí ja ha fet la proposta i ha passat la pilota a l’anticapitalisme. A les cinc de la tarda han comparegut els deu diputats cupaires, i aquesta vegada sense demanar permís amb la mirada a Anna Gabriel, que ha estat qüestionada en els darrers dies, i han pres la paraula a través d’Albert Botran qui amb un to força conciliador fa ser optimista. Botran ha aclarit que es tracta, com ha dit Romeva al matí, d’una proposta de Junts pel Sí, encara que compri coses de la CUP, i que l’organització no pot fer-se-la seva perquè l’assemblea primer s’ha de pronunciar.
 

Els diputats de la CUP d’alguna manera s’espolsen les responsabilitats decisòries, passen de valorar el possible acord, i ho deixen tot a mercè de l’assemblea on tampoc votaran, com a molt explicaran com s’ha negociat aquesta oferta. Botran també ha deixat oberta una porta a l’esperança explicant que la votació de l’assemblea no és del tot decisiva, ja que posteriorment hi haurà un consell polític que decidirà quin és el vot final dels diputats, després d’interpretar el mandat de l’assemblea. En el fons tot és un embolic, un laberint de passos infinits i de patiment inacabable, però si d’això en surt un acord, Espanya començarà a tremolar de debò i Sánchez s’haurà de plantejar seriosament el PPSOE. En cas contrari, tot quedarà en mans de la decisió personal d’Artur Mas.

A darrera hora, Endavant OSAN ha emès un comunicat, per intentar influir negativament en l'assemblea de diumenge, on explica que prefereix noves eleccions abans que acceptar un acord rebaixat amb Junts pel Sí sense una presidència de consens. Anna Gabriel ha fet mala cara durant tot el dia i a la roda de premsa estava mig amagada. Com deia Churchill: “la política és l'art de fer possible l'impossible”, i per aconseguir això, en aquest cas un Estat independent, cal una amplada de mires que Endavant OSAN ni Anna Gabriel han mostrat en cap cas. Afortunadament, la CUP és molt més plural, i encara queda oberta una porta a l'esperança. El resultats, el 27D.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut