Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Inici recelós

|

- Publicitat -

Junts pel Sí ha salvat la primera votació al Parlament de manera bastant justa. Ens haurem d’anar acostumant a salvar moltes votacions així. Ara ja no hi ha una majoria de CiU i ERC que permeti donar no només estabilitat, sinó seguretat al govern en cadascuna de les votacions que vagin al Parlament. Això demana, doncs, que la legislatura sigui el més curta possible. El govern de Carles Puigdemont haurà d’afilar com mai s’ha fet les arts diplomàtiques per guanyar-se el pa de cada dia a cada votació. L’avantatge que això té, és que el govern no estarà obligat a aprovar tot allò que no estigui relacionat amb el procés, sempre, amb la CUP. Déu ens agafi confessats si hagués de ser així, que dirien a missa.
 

La primera votació, la del retorn de les pagues dobles de 2012 als funcionaris públics, ja ha evidenciat les reticències entre independentistes. Afortunadament, el govern ha salvat aquesta primera votació aconseguint la unanimitat parlamentària, però no sempre serà així. Tanmateix era important no perdre la primera votació, ja que la teoria conspiracionista segueix activada: diversos usuaris de Twitter fan córrer aquests dies un rumor mitjançant el qual Baños hauria marxat perquè la CUP, com a organització, hauria decidit boicotejar la independència a través del pacte amb JxSí.
 

Publicitat

Ens sembla bastant agosarat fer aquesta afirmació, per bé que tothom ha vist de manera evident que hi ha sectors dins la CUP que van lluitar perquè el pacte no arribés. Tot això és fruit dels recels entre una formació i l’altra. La desconfiança serà l’enemic a batre entre independentistes si no aconseguim abans llepar-nos les ferides i cosir cicatrius després de tres mesos sagnants. Aquesta és probablement la tasca més difícil a nivell diplomàtic intern que tindrà el president Puigdemont. Mantenir la pau independentista i impulsar el procés malgrat la desconfiança de no tenir mai res assegurat. Teòricament la CUP es va comprometre, segons el punt 1 de l’acord a “No votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i/o el dret de decidir quan perilli l’esmentada estabilitat”. Per cert, avui ja hem vist en acció els nous dos diputats de la CUP: Mireia Boya, Joan Garriga i Mireia Vehí.
 

Efectivament tothom farà la seva interpretació, però caldrà estar amatents també al desenvolupament del procés constituent. Aquesta setmana hem pogut certificar el primer fail: la comissió constitucional que havia de tenir un caràcter legal i al final s’ha diluït en una comissió d’estudi que inclourà CSQEP i molt probablement no tractarà sobre la ruptura amb Espanya. No encenguem pas encara les alarmes. Amb aquesta comissió, la majoria independentista llança un primer ham de col·laboració amb els indecisos del Podemos català per intentar-los tenir suficientment a prop perquè s’enganxin al procés una vegada esclati tot, si Catalunya aconsegueix finalment accionar el detonador, operació que requereix convenciment, preparació i valor. El que passi a partir d’aquí és molt incert, però caldrà fer tots els possibles per poder arribar “a les portes de l’Estat propi” com deia el president, d’aquí a 18 mesos.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut