Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Quant temps més mercadejarem amb el referèndum?

|

- Publicitat -

El nom del proper president d’Espanya encara és una incògnita. Ho ha demostrat aquest mateix dijous al matí el propi Mariano Rajoy, de manera accidental. El programa ‘El matí i la mare que el va parir’ de Ràdio Flaixbac s’ha fet passar per Carles Puigdemont i de manera surrealista ha pogut parlar amb el propi Rajoy després de passar només dos filtres. I en aquesta conversa el president espanyol en funcions ha revelat que no sap que passarà amb la investidura.

Per cert, ha reaccionat bé i no ha relliscat encara més. Ara bé, sí que La Moncloa ha 'cantat' amb uns controls tan pobres quan l'Estat està en nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista. Ràdio Flaixbac ho va intentar fer també a l'altra banda fent-se passar per Rajoy, però una funcionària del Departament de Presidència els van enganxar.

Publicitat

En qualsevol cas, de moment el Rei fa consultes aquesta setmana amb líders polítics del Congrés (no amb ERC, que ja ha dit que no es veurà amb Felip VI fins que aquest no demostri respecte per Carme Forcadell o Carles Puigdemont) i no se sap ni a qui proposarà perquè intenti oficialment formar govern. Segurament serà Rajoy l'escollit, que haurà de continuar lluitant per arrencar el suport del PSOE, que es continua fent l''estret'. I qui és l'altre pretendent de Pedro Sánchez? Podemos, que com a mínim mostra una actitud més pactista que el PP. No obstant, amb què pretén mercadejar? Sense cap gènere de dubtes: amb el famós referèndum català. 

Ada Colau deia aquest dimecres al vespre que es pot parlar sobre quina havia de ser la pregunta d'aquest plebiscit, i que hi podrien haver dues o fins i tot tres possibles respostes. A més, ningú de l'òrbita Podemos fa èmfasi en què sigui una votació vinculant. L'alcaldessa de Barcelona, que ja comença a fer servir la seva condició de poder a l'ombra, potser pretén rebaixar la promesa de referèndum i deixar-ho en poc més que un 9N.

De moment, la seva formació ja ha incomplert el compromís amb l'electorat de tenir grup parlamentari separat de Podemos. I no ha estat per falta de vots, sinó perquè o no s'havien llegit el reglament, o van mentir deliberadament, ja que diu ben clar que si hi ha dues formacions que no s'han enfrontat (perquè a totes hi ha Podemos per exemple), no poden tenir dos grups diferents.
Així, el mercadeig amb el plebiscit continua, però quant temps més voldran fer veure que és el seu autèntic cavall de batalla? Quant més l'hauran de denigrar? Els autors del Dietari escrivim diàriament aquest bloc des del 19 de desembre de 2012, i recordem que durant tot el 2013 els partits sobiranistes es van embarcar en unes eternes discussions bizantines sobre el referèndum que s’havia de celebrar l’any següent:

Havia d’incloure la paraula ‘independència’? Com s’havia d’actuar després de saber el resultat? La tercera via havia d’estar representada com a opció? I en aquest cas, què passava si cap de les tres opcions assolia el 50% dels suports? Què passaria si la suma d’independència més estat federal suma més de la meitat dels suports però cap d’elles arriba al 50%? Ens federem amb… Qui? Espanya? Canviem la Constitució? Com convencerem al PP? Ah, és clar, fem un referèndum primer a la resta de l’Estat per veure si volen convertir-se en un estat federal. I si surt a tot arreu que no menys a Catalunya? Arribats a aquest punt, ja seríem a l’any 2025 com a mínim.

Aquest debat ja el vam tenir fa tres anys i prou estèril que va resultar. Sobretot, perquè la incorporació d’elements distorsionadors en la consulta durant el 2013 i també ara tenen el mateix propòsit: amagar un resultat nítid com el d’Escòcia el 2014 i, així, no posar en risc la unitat d’Espanya com ho va fer David Cameron fa un any i mig. 
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut