Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Hem de cuidar i fer cas als eurodiputats amics

|

- Publicitat -

Ja ho comentàvem fa uns dies al Dietari: és imprescindible fer cas a l’exterior. Potser no a les veus oficials, que sempre seran partidàries d’evitar canvis, i menys en les fronteres dels territoris, sinó en les veus amigues del sobiranisme. Una d’elles és Marc Demesmaeker, eurodiputat del partit N-VA flamenc, un dels màxims defensors del dret a l’autodeterminació. Hem parlat amb ell, i dóna el vist-i-plau al full de ruta del govern Puigdemont, però recorda que al final hi ha d’haver una votació, la ciutadania ha de decidir.

Mentrestant, segons Demesmaeker, la Unió Europea hauria de jugar un rol de mediador entre Catalunya i Espanya, però a priori no ho farà. Sí que insinua de manera implícita que si l’Estat no va amb compte a l’hora de manipular de manera massa matussera el Tribunal Constitucional, els 28 sí que podrien picar-li el crostó, com ja han fet amb Polònia, Hongria o Eslovàquia per diversos temes. L’eurodiputat creu que hi ha base per carregar contra l’Estat, perquè l’Alt Tribunal és una eina “gairebé exclusiva” del PP, que l’utilitza com a instrument “contra la democràcia i el dret a l’autodeterminació. Ha dit que el dèficit democràtic de l’Estat és evident i que d’aquesta manera, practiquen “violència constitucional” contra Catalunya.

Publicitat

La conversa amb Demesmaeker deixa palès que la independència no es pot exercir fins que no votem, però tot passa per tensar la corda sense oblidar una escenificació del diàleg,fer cometre l’Estat un error i forçar l’acció de la Unió Europea. I quan Brussel·les entri en escena, no serà pas per felicitar Espanya per la gestió del conflicte.

Recupereu l’entrevista sencera en aquest enllaç

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut