Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Ara començaran els cants de sirena, previnguem-nos!

|

- Publicitat -

Primera gran novetat en les negociacions per trobar president d’Espanya. Rajoy tira la tovallola aparentment i el Rei, després d’acabar la segona ronda de consultes amb tots els líders polítics del Congrés –menys ERC i Bildu, que no tenen res a dir-li-, no li ha tornat a oferir ser candidat a president i ha optat per Pedro Sánchez. El president del Congrés, Patxi López, li donarà un mes al socialista per buscar aliats i després el sotmetrà a la investidura.

 A partir de llavors, el temps començarà a comptar i si en dos mesos no hi ha nou president escollit, hi haurà noves eleccions. Hipotèticament, finals d’abril seria el termini i, de no ser així, podria haver comicis el juny. Com a mínim, és la carta que jugarà el PP a partir d’ara, la de fer descarrilar qualsevol opció de pacte que generi Pedro Sánchez. Però no avancem esdeveniments, perquè primer PSOE i Podemos voldran tenir la seva oportunitat.

Publicitat

Així, ara és el moment en què s’ha d’estar més atent que mai. Els cants de sirena espanyols per seduir els catalans se succeiran perquè, en el supòsit que primer s’entenguin entre ells, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias necessitaran, en una de les dues combinacions possibles, com a mínim l’abstenció de CDC, ERC i PNB perquè els surtin els números.

I què poden dir per convèncer-los? Que valoraran un referèndum? Que faran un ministeri de la Plurinacionalitat? Que es pot fer una consulta ‘light’? Que s’intentarà modificar la Constitució per acceptar el terme ‘nació’ per a Catalunya? Que es promet dialogar una solució acordada amb la Generalitat? Cants de sirena, promeses i paraules persuasives poden ser el pa de cada dia en les properes setmanes. Amb tot, no som al 2004, sinó al 2016, i la societat catalana ja va comprovar què passa quan s’aposta per un president socialista. Decepció i mentides però amb millors paraules. Els costarà molt més enredar CDC i ERC. Tanmateix, compte! Previnguem-nos i no cometem l'error de sempre!

No és segur que es vulgui temptar l’independentisme, però, perquè es ‘barons’ del PSOE, tot i debilitats, encara són presents. L’altra opció és que socialistes i podemites arribin a un acord i que rebin la simpatia externa de Ciudadanos –Iglesias i Rivera s’han vetat entre si, però poden posar l’excusa que el veto és només per un govern conjunt. I com ho podria aconseguir això Pedro Sánchez? Prometent obrir el meló constitucional. Rivera quedaria satisfet, ja que la seva discursiva de fer una segona transició es veuria justificada, mentre que Iglesias podria vendre que lluitaran en la nova Carta Magna per garantir referèndums i/o per incloure la denominació ‘nació’ per a Catalunya. Més cants de sirena, ja que el PP té prou pes com per bloquejar-ho tot. I si no, tindrà Ciudadanos per ajudar.

Xavier Domènech i En Comú Podem amb tota probabilitat podrien acceptar-ho, però en el molt remot cas que no ho fessin i obrissin els ulls per adonar-se que Pablo Iglesias i el PSOE els està aixecant la camisa, tampoc farien falta per una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Els 90 vots socialistes més els 47 de Podemos (42 obtinguts a les comunitats on es presentaven sols més els 5 de Podemos València, que s’ha integrat al bloc d’Iglesias, mentre que els 4 representants de Compromís estan al grup mixt) i amb la complicitat dels 40 de Ciudadanos ja sumarien majoria absoluta.

És molt improbable que En Comú Podem faci el pas, però fins i tot si ho fes, seria intranscendent i Iglesias es trauria el pes del referèndum de sobre. Amb tot, de nou, no avancem esdeveniments. La cultura política espanyola és molt menys pactista que la catalana, i menys per l’esquerra. Primer s’han d’entendre Sánchez i Iglesias. I això està per veure. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut