Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

D’aquí a un mes

|

- Publicitat -

Els partits independentistes catalans, Junts pel Sí i la CUP, han registrat avui al Parlament una ponència conjunta per elaborar les tres lleis sobre les quals s’ha de fonamentar l’Estat català. S’ho creuen? El compte enrere dels 18 mesos ja corre i els diputats s’han pres els compromisos seriosament.
 

Concretament, la ponència elaborarà les proposicions de llei de l’administració tributària catalana (la llei d’Hisenda Pública), la de règim jurídic català (la de transitorietat jurídica), i la de protecció social (la Seguretat Social). Es farà així, canviant els noms originals que els hem posat en parèntesi, per mirar de saltar-se el veto de l’Estat. Un Estat que, a través de l’Audiència Nacional, ja ha començat la persecució per “sediciosos i rebels” de l’ANC, AMI i ACM sota l’argument de promoure les mocions de suport a la resolució del 9N als ajuntaments. Pobre Estat, cada cop més feixista, cada cop més proper a la seva dissolució.
 

Publicitat

Els diputats independentistes s’ho han pres tant seriosament, que per primer cop en democràcia es conjuraran per boicotejar també la investidura espanyola. És per això que era necessària la participació dels partits catalans en l’escenografia electoral espanyola. Avui el Podemos català, En Comú Podem, es queixava que Pedro Sánchez no els ha inclòs en els contactes de govern, mentre que a Compromís sí. Idò, què es pensava? Si la seva formació està diluïda dins el conglomerat d’Iglesias i Compromís no, què pretenia? El que no farà el PSOE en la ronda de contactes inicial és reunir-se amb el mateix partit tres o quatre vegades!
 

Sembla clar però, que ara tant PP com Podemos buscaran fer la pinça al PSOE per desgastar-lo a la cerca de noves eleccions. El PP per recuperar-se una mica, mentre Podemos mirarà de fer el sorpasso als socialistes. Vés que al final el líder socialista se n’adoni del joc i decideixi pactar amb el PP. Sánchez està acorralat ja que serà difícil que pugui aconseguir el consens i el concert de Ciutadans i Podemos alhora. El cap de files del PSOE s’ha donat de tres setmanes a un mes per aconseguir-ho i, durant aquest període poden passar moltes coses. Entre d’altres, que Arnaldo Otegi surti de la presó.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut