Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Suor freda dels partits espanyolistes, que els surt el tret del revés

|

- Publicitat -

Durant tres anys, la principal estratègia del govern de Mariano Rajoy i dels principals actors espanyols ha estat la de no posar les coses fàcils als impulsors del procés. Al mateix temps, però, han practicat una política d’apaivagament –al final el 9N no es va aturar- per evitar una major unitat dels partits independentistes si hi havia un gest massa contundent. L’objectiu? Esmicolar la unitat i fer enfonsar el vaixell sobiranista.

Doncs bé, després d’aquesta campanya, quan arriba la fase clau del procés amb l’inici del full de ruta independentista, la situació és absolutament la inversa. La unió catalana és més forta que mai, amb Convergència i Esquerra al mateix grup parlamentari i la CUP amb voluntat màxima de garantir amb els seus vots que no descarrili ni el full de ruta ni el govern Puigdemont. Al mateix temps, el desgavell espanyol és considerable. El PSOE i Ciudadanos iniciaran aquest divendres converses per formar govern, tot i que Podemos i PP ja han dit que hi votaran en contra. Serà, doncs, una escenificació per semblar tenir voluntat de diàleg, perquè els números no surten.

Publicitat

Pedro Sánchez i Albert Rivera s’han reunit aquest dijous i han mostrat bona sintonia, fins i tot en matèria de ‘desafío separatista’. Tot i això, la unitat d’acció espanyolista ja no és tan clara com en l’anterior legislatura. Albert Rivera ha donat ple suport a la iniciativa de Mariano Rajoy de portar al TC de manera oficial la conselleria d’Exteriors i de començar els tràmits per fer el mateix amb les tres lleis per a la desconnexió.

Pedro Sánchez, però, ha evitat fer-ho i s’ha limitat a queixar-se al president en funcions perquè considera que ara qualsevol moviment l’hauria de pactar amb ell, com a escollit pel Rei per intentar formar govern. Turbulències a l’Estat, que ja no té 296 dels 350 escons (PP+PSOE) entregats a la voluntat de Rajoy. Ara en són 164 (PP+Ciudadanos), mentre que a Catalunya 72 dels 135 representants estan més determinats que mai per la independència. Just el contrari del que han intentat provocar durant anys els poders fàctics de l’Estat. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut