Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

De Nació a Error de picatge independentista

|

- Publicitat -

Bé, ja deuen haver vist com de poder haver estat una Nació independent, capaç de gestionar el nostre propi superàvit, hem passat pels estadis més sorprenents de la història: una disposició addicional, una subcomissió per abordar una reforma… per anar a parar a un “error de picatge independentista”. Ah! Geni. “error de picatge” (independentista l’hi hem afegit nosaltres), ha estat l’excusa que ha donat Miquel Iceta (que per cert, es va disfressar de català per Carnestoltes. Potser no se’n sent durant l’any?), per justificar l’error garrafal que ha comès avui el partit que oficialment aspira a la presidència d’Espanya: el PSOE.
 

Pedro Sánchez ha presentat avui la seva proposta de pla de govern per vendre’l en les negociacions. El projecte és prou transversal (des d’un punt de vista espanyol) com per mirar d’apropar-se a la riba d’uns i altres. Qui en torna a sortir perdent, novament és Catalunya; vegin, vegin:
 

Publicitat

EL document, de 53 pàgines, titulat “PROGRAMA PARA UN GOBIERNO PROGRESISTA Y REFORMISTA PROPUESTA DEL PSOE. 8 de febrero 2016”, remet el problema territorial i la proposta d’Estat federal al darrer capítol. A l’índex el trobem representat així:
 

VII. Reformar la Constitución para asegurar eficazmente los derechos sociales y completar el funcionamiento federal de la organización territorial de nuestro Estado. Pág. 52
 

Com veuen el capítol ocupa només les dues darreres pàgines. Anem-hi:
 

Després d’una explicació teòrica de per què es vol impulsar una espècie de reforma constitucional, es presenten uns punts “perimetrals”, i al darrer de tots apareix el concepte de federalisme:
 

Revisión del Título VIII y los preceptos conexos. Desarrollar concepto de Estado Federal, si quiera mínimamente.
 

Si quiera mínimamente. Si eso, ya nos podremos. Després de distribuir el document només entre els partits amb els quals ara estan negociant (Podemos & Co., IU i Ciutadans), sembla ser que s’han adonat que el “si quiera mínimmente” els delatava massa, i han editat una nova versió un parell d’hores més tard, eliminant aquesta darrera referència. Per tant, el punt quedava així:
 

Revisión del Título VIII y los preceptos conexos. Desarrollar concepto de Estado Federal.
 

Si és per nosaltres no calia que rectifiquessin. Ho diguin més o menys clar, el plomall i les intencions fa molts anys que els les coneixem, es diguin PSOE, PP o el nom que hi vulguin posar.
 

Per cert, al document només hi apareix un cop el terme 'Catalunya'; a la pàgina 3, a la introducció, quan diuen allò tant innocu de sempre de “resolver los problemas […] en cuanto a su participación en el proyecto común y el reconocimiento efectivo de las singularidades”.
 

Per això volem la independència.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut