Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

La ‘superioritat moral’ d’alguns, en qüestió

|

- Publicitat -

El col·lossal caos a Rodalies d’aquest dimarts, provocat per una fumarada fruit d’un incendi en una estació abandonada, ha posat al centre del debat una vergonya sabuda per tothom: la gran quantitat d’indigents que viuen en els llocs més inhòspits de Barcelona i rodalies. Sembla ser que el punt on es va originar el foc està freqüentat per persones que dormen al carrer, cosa que va portar al programa El Món a RAC1 a informar-ne en un ‘tweet’, on deia que l’incendi “l’hauria provocat un grup d’indigents”.

Automàticament, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant retreia a l’espai de Jordi Basté una “criminalització de la misèria”. El xoc entre tots dos durant tot el matí d’ahir ha portat al periodista ‘estrella’ de RAC1 avui a dedicar-li l’editorial i dir-li que no acceptaria aquesta “superioritat moral”. I és que aquest és el rovell de l’ou en què es basen alguns discursos tant de la CUP com de l’entorn de la confluència Podemos-ICV.

Publicitat

Els discursos feminista, anti-retallades, de caire social i eradicador de la pobresa han ajudat molt en els últims mesos a conscienciar la societat, aportar debat i posar aquests temes a l’agenda política. Indiscutible i benvingut sigui. Però quan la reivindicació es fa amb acusacions injustes o atacs a gent que, tot i no fer-ne tanta bandera, estan d’acord amb el discurs que CUP i el sector En Comú prioritzen, és tirar-se pedres a la pròpia teulada. No té cap sentit, és ofensiu i injust. Però per sobre de tot, és aquella voluntat de ser els més purs que pot causar l’efecte contrari. Ho vam poder veure la tardor passada, quan el procés va estar a punt de descarrilar per desavinences entre partits que estaven d’acord en gairebé tot.

És l’etern problema dels partits més a l’esquerra. L’aliança Podemos-ICV ja n’ha donat algun símptoma, però és sobretot la CUP la que ho ha patit en relació a Junts pel Sí, i també internament. Fa uns dies, el Corrent Roig, una de les entitats que donaven suport a la candidatura de la CUP, ha dit que deixa l’aliança. I també aquesta setmana, la poderosa Endavant d’Anna Gabriel, ha emès un comunicat on ha instat la formació a no deixar-ne passar ni una a Junts pel Sí i a fer caure el govern si volen executar alguna mesura antisocial.

De moment és foc d’encenalls, però la primera prova de foc serà la discussió els nous pressupostos. Veurem si l’excessiva puresa no ens porta a no poder fer realitat cap dels discursos que ells són els primers a defensar i que, amb el suport que van rebre a les urnes, tenen a la mà. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut